BRUISENDE COLUMN

Het grootste hofje van Zutphen

Het grootste hofje van Zutphen

01-05-2018

De oude Bornhof is een door een binnentuin omgeven complex. Het ontstaanspunt van de Oude Bornhof ligt in het jaar 1320 toen een zekere Borro (kanunnik van de Sint Walburgiskerk) een testament opmaakt, waarin hij zijn huis en goederen aan de armen en beho

Hij meldde dat aan het stadsbestuur op Petrus ad Cathedra (22 februari) in 1320. Zijn zusters Aleida, Uleade en Benedicta stemden daarmee in. Borro stierf nog in hetzelfde jaar. Verder liet hij opnemen dat het bestuur aan de stad werd opgedragen en dat het eigendom nooit verkocht mocht worden.  


Zijn huis is thans bekend onder de naam huize Borro. 

De dakspanten van het huis dateren volgens de dendro-chronologische methode uit 1345. Men vergelijkt bij deze methode de jaarringen in een monster van de dakspant. De jaarringen van de oorspronkelijke bomen zijn nog herkenbaar. Een uniek patroon te vergelijken met een streepjescode. Je kunt aan de hand van deze methode zelfs opmaken in welk gebied de boom is gekapt.


Het pand is een mooi voorbeeld van middeleeuwse bouwkunst en is het oudste op het terrein. In 1611 wordt het complex als oude en mannen en vrouwenhuis aangemerkt. Het terrein wordt daarna verder bebouwd en uitgebreid. In 1880 wordt deze bebouwing weer afgebroken om plaats te maken voor de huidige aanwezige bebouwing.


In 1962 vertrokken de bewoners naar een nieuw ouderencomplex elders in de stad. Sindsdien heet het complex de Oude Bornhof.


In 1975 is het complex gekocht door NV Stadherstel Zutphen en is alles grondig gerestaureerd en verbouwd tot 47 bewoonbare appartementen. Waar vroeger eisen aan het recht op bewoning werden gesteld (tenminste 10 jaar burger of 20 jaar inwoner van de stad zijn, tussen de 50 en 60 jaar oud zijn en gereformeerd, luthers of mennoniet zijn), mag nu iedereen een appartement op de Oude Bornhof huren. 


In de gevel van Huize Borro bevindt zich een klok. Deze is in 1981 weer lopend gemaakt door de Zutphense restaurateur van uurwerken en speeldozen Melchert Spaander. Richting de Zaadmarkt bevindt zich een toegangspoort uit 1723.

Op het gazon in het hof staat Else, een mooi beeld van Maïté Duval.

Naast de ingang, onder het kelderrooster, zit een welsprekende steen! In 1651 stond het water onderaan deze steen.


Voor meer informatie:

www.historiezutphen.nl

www.zutphenopdekaart.nl

www.regionaalarchiefzutphen.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).