COLUMN

Hof van Heeckeren

Hof van Heeckeren

29-06-2018

De familie Van Heeckeren was een vooraanstaande familie in Zutphen en omstreken. Bijna vierhonderd jaar geleden stichtten ze het stadspaleis De Hof van Heeckeren aan het ’s Gravenhof.

Sinds mei 2017 huist Musea Zutphen er waardoor het pand voor iedereen toegankelijk is. 

De huidige Hof van Heeckeren is zo’n 400 jaar oud, maar de drie panden die samen het stadspaleis vormen zijn al veel ouder. De Hof van Heeckeren bestaat uit drie laat-middeleeuwse panden. In de zeventiende eeuw werden deze door de familie Van Heeckeren tot één groot adellijk U-vormig stadshuis verenigd en uitgebouwd.

In deze periode kregen ook de drie gevels aan de Kuiperstraat hun kolossale Toscaanse pilasterorde die voor eenheid zorgde. Hier aan de Kuiperstraat zat oorspronkelijke de hoofdingang van het stadspaleis. Hier is onder meer nog een, inmiddels vervangen, staldeur te herkennen. De middenvleugel van De Hof van Heeckeren is het oudste deel van het pand en dateert uit omstreeks 1300. Eigenlijk is dit deel alleen nog terug te zien in één van de kelders waar tegenwoordig een educatieruimte voor het museum is ingericht Het schelpenkoepeltje waardoor men nu de museumtuin betreedt, was destijds de achteringang. En deze is meer bijzonder dan menigeen denkt.

De schelpenkoepel dateert uit 1697 en is aangelegd door baron Van Walraven Van Heeckeren. De koepel is ingelegd met schelpen, koralen, mineralen en gesteente. Hollandse zeevaarders namen tijdens hun reizen veel kleurige, tropische schelpen en slakkenhuizen mee naar huis en vanwege hun zeldzaamheid waren die schelpen alleen weggelegd voor rijke adel en gegoede burgers. In Nederland kennen we slechts drie van deze schelpengrotten: bij kasteel Rosendael, één bij paleis Het Loo in Apeldoorn én De Koepel in Zutphen. Musea Zutphen Dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur

’s Gravenhof 4, 7201 DN Zutphen T 0575 516 878 E info@museazutphen.nl I www.museazutphen.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).