Column

Een afscheid dat past

Een afscheid dat past

31-07-2018

Bij het regelen van een afscheid komen de nabestaanden, in relatief korte tijd, voor een heleboel vragen te staan waarbij zij wellicht nog niet over nagedacht hebben.

Vaak krijg ik dan de wedervraag: “Wat is gebruikelijk bij een uitvaart?” Helaas kan ik daar geen antwoord op geven. Of liever, wíl ik daar geen antwoord op geven.

Een afscheid kan een weerspiegeling zijn van een leven dat geleefd is. Zoals ieder mens leeft of zijn of haar eigen leven heeft geleefd, zo zal ieder mens ook weer op zijn of haar eigen wijze afscheid van dat leven nemen.

En het is zo mooi dat daar ruimte voor is.

Ik was eens met een familie in gesprek waarvan de heer des huizes binnenkort zou komen te overlijden. Ik wacht dan rustig af waar de familie over begint. Kortom, welke delen van een uitvaart voor de familie belangrijk zijn. Muziek bleek zo’n belangrijk onderdeel. Echter, meneer worstelde met de vraag welke klassieke nummers hij mooi vindt en hij kon eigenlijk nergens op komen. Het bleek dat hij zijn hele leven hardrockfan was. De keuze was toen snel gemaakt en al snel stonden AC/DC, Guns N’ Roses en Led Zeppelin op zijn lijstje. Hardrock komt niet vaak voor bij een afscheid, maar deze keer paste het als een jasje!

“Zelf heb ik ondervonden dat het verdriet om het verlies er altijd zal zijn”

Graaf Ottosingel 119 Zutphen | 06-24374437 pauline@rischen.n | www.rischen.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND

Zutphen Bruist
Klik om het magazine te lezen


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).