Column Mariëlle Jansen

Scheiden en schuldgevoel

Scheiden en schuldgevoel

01-04-2019

In deze column bespreek ik thema’s die je tot verder nadenken stemmen en daarmee je bewustwording kunnen stimuleren. Deze maand wil ik het over scheiden en mogelijke bijkomende schuldgevoelens hebben.

 

Er zijn natuurlijk harmonieuze scheidingen, waar er gezamenlijk de zorg voor de kinderen gedragen wordt. Fantastisch als dat lukt… Helaas is in de meeste gevallen een scheiding een complexe en verdrietige aangelegenheid. Vaak vanuit de communicatieproblemen die niet opgelost raken ontstaat veel verdriet, onmacht, boosheid, irritaties en frustraties. Heftige emoties, die nogal wat impact hebben.
 

Schuldgevoel

Of het huwelijk nu goed is of niet, diep binnenin willen kinderen dat hun ouders bij elkaar blijven. Dat weet je als ouder en onbewust voel je dat goed aan. Als het dan toch tot scheiden komt, zijn schuldgevoelens gevaarlijke heelmeesters. Zowel voor jou als ouder als voor je kind(eren). Natuurlijk wil je het beste voor je kind en wil je je kind behoeden voor pijn en natuurlijk wil je dat je partner er net zo over denkt en naar handelt. Maar hoe doe je dat als je zelf, je partner en je kind(eren) vol zitten met alle emoties? Ik zie heel vaak in de praktijk dat er veel meer toegegeven wordt dan eigenlijk gewild, veel meer toegestaan wordt dan terecht, veel meer gekoesterd dan gezond, veel meer geclaimd dan prettig, veel meer ruzie gemaakt wordt dan bedoeld, omdat diep binnenin de schuldgevoelens opspelen. Met vaak hele geëmotioneerde situaties.

Superlastig, De vraag is: “Wie doe je hier goed mee?” “Help je je kind hiermee een verantwoordelijk fijne volwassene te worden?”

Loop je vast? Met jezelf, in je relatie, in je werk of in je gezin?

Vastlopen in het leven kan op elke leeftijd gebeuren en kan te maken hebben met allerlei zaken. Diepgaande moeilijke levenservaringen, relatieproblemen, knelpunten in je persoonlijke ontwikkeling ervaren, (bijna) burnout zijn, verlies/rouwperiodes doormaken of bij het verwerken van angst- en trauma ervaringen.

Goede begeleiding kan je daarbij helpen. Core-Coaching is een praktijk voor therapie en counseling waar met aandacht en zorg naar je geluisterd wordt. Waar betrokkenheid en helderheid, diepgang en pragmatisch handelen op de eerste plaats komen.

 

Kijk op www.core-coaching.nl voor meer informatie

Core-Coaching | Molengracht 4, Zutphen | 06-40533244 | www.core-coaching.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).