column

Stress en burn-out

Stress en burn-out

01-06-2019

Vorige maand tipte ik het onderwerp stress al aan en gaf ik jullie een paar suggesties hoe ermee om te gaan. Deze maand ga ik er dieper op in, om de gelaagdheid erin en de bijbehorende begeleiding duidelijk te krijgen.

Kijk op www.core-coaching.nl voor meer informatie

In onze huidige maatschappij met de enorme hoeveelheid prikkels, uitdagingen en verwachtingen lopen veel mensen rond met burn-out verschijnselen. Alle goede adviezen en sportactiviteiten ten spijt verdwijnen die niet zo eenvoudig. Met bijvoorbeeld tests is de mate van burn-out goed te bepalen en een begeleiding op in te richten.

Sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel

Wat is er precies aan de hand? Bij burn-out is het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel uit evenwicht (de adrenaline blijft als een vastzittend gaspedaal ongebreideld hoog en o.a. de serotonine om te kunnen ontspannen wordt niet aangemaakt). Je bent onvoorstelbaar moe, kan niet meer denken, kan niet meer focussen, je concentratie is volledig weg, de emoties gieren door je lichaam, je slaapt slecht, hebt een kort lontje, hebt overal in je lichaam plotselinge pijntjes en krampen, je hebt hoofdpijn, spierpijn, je komt geen stap vooruit... je weet het niet meer.

Je totale functioneren is uit balans en daarom werken we aan fysieke, emotionele en mentale balans. In het begin is er enkel aandacht voor de bevordering van het herstelvermogen en de vitaliteit. Zorgvuldig moet het ritme in het spannings- en ontspanningsveld opgebouwd worden. Dat heeft stap voor stap effect op het slapen, de emotieregulering, de concentratie, het geheugen en de aandacht. Daarna wordt gewerkt aan de belastbaarheid en het prestatievermogen en uiteindelijk komt natuurlijk ook het zelfmanagement aan de orde!

Loop je vast? Met jezelf, in je relatie, in je werk of in je gezin? Vastlopen in het leven kan op elke leeftijd gebeuren en kan te maken hebben met allerlei zaken. Diepgaande moeilijke levenservaringen, relatieproblemen, knelpunten in je persoonlijke ontwikkeling ervaren, (bijna) burnout zijn, verlies/rouwperiodes doormaken of bij het verwerken van angst- en trauma ervaringen.

Goede begeleiding kan je daarbij helpen. Core-Coaching is een praktijk voor therapie en counseling waar met aandacht en zorg naar je geluisterd wordt. Waar betrokkenheid en helderheid, diepgang en pragmatisch handelen op de eerste plaats komen.

Molengracht 4, Zutphen 06-40533244 www.core-coaching.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).