Column

Afstamming

Afstamming

01-11-2021

In deze column willen wij jullie kort informeren over afstamming. Wie zijn de juridische ouders van een kind? Hoe word je juridisch ouder? En waarom is dit belangrijk?

Nog altijd is er een verschil tussen kinderen die in een huwelijk zijn geboren en kinderen die buiten een huwelijk worden geboren.

Kinderen geboren binnen een huwelijk

Op grond van de wet is de vrouw uit wie het kind geboren wordt juridisch ouder. Binnen een huwelijk wordt de man met wie de moeder gehuwd is automatisch juridisch vader. Het biologisch vaderschap is niet vereist. 

Dit is hetzelfde als de moeder gehuwd is met een vrouw en het kind verwekt is middels kunstmatige donorbevruchting met een ‘onbekende donor’. De vrouw met wie de moeder is gehuwd wordt automatisch juridisch moeder.

Kinderen geboren buiten een huwelijk

Buiten een huwelijk is de moeder uit wie het kind geboren wordt van rechtswege juridisch ouder. Voor de andere ouder dient er nog een extra stap te worden gezet voordat sprake is van juridisch ouderschap.

Vaststellen bijdrage

De hoogte van de kinderalimentatie is maatwerk en wordt bepaald door enerzijds de behoefte van het kind en anderzijds de draagkracht van de (stief)ouders. Deze wordt aan de hand van een stappenplan vastgesteld.

Erkenning

De erkenning van een kind doe je bij de gemeente. Hier heeft de niet juridische ouder de wens aan om juridisch ouder te worden. De andere (juridische) ouder dient hier toestemming voor te verlenen. Weigert deze ouder, dan kan aan de rechtbank vervangende toestemming worden verzocht. Het belang van de minderjarige zal leidend zijn voor een rechter bij beantwoording van de vraag om een kind te kunnen erkennen. Er wordt een bijzondere curator aangesteld die (meer) onderzoek kan doen naar het belang van het kind.

Gerechtelijke vaststelling ouderschap

De andere kant van een erkenning is een procedure tot gerechtelijke vaststelling van het ouderschap. In dit geval heeft de juridische moeder de wens dat het ouderschap van de andere (niet juridische) ouder wordt vastgesteld. Indien de andere ouder hier niet aan wil meewerken, dan kan aan de rechtbank om een vaststelling van het ouderschap verzocht worden, zodat er toch een juridische band tussen de andere ouder en het kind tot stand komt. Ook een kind zelf kan om gerechtelijke vaststelling van het ouderschap verzoeken.

Belang juridisch ouderschap

Aan juridisch ouderschap zijn een aantal ‘juridische belangen’ verbonden. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan het erfrecht, naamrecht (achternaam), recht op omgang, ouderlijk gezag en nationaliteit. Verder is het juridisch ouderschap ook voor de identiteitsontwikkeling van een kind belangrijk. Een kind heeft het recht te weten van wie het afstamt..

Meer weten? 
Nu dit een breed onderwerp is dat (nog) volop in ontwikkeling is, is het helaas niet mogelijk om alles te bespreken in deze column. Heb je vragen over afstamming? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen jou graag verder.

Maria & Sevgi Familierecht
Kasteleinenkampweg 11-C, Den Bosch | 073-2055111 
info@mariaensevgi.nl | mariaensevgi.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


08831 Aude Sapere