column

Goed ruzie maken, hoe doe je dat?

Goed ruzie maken, hoe doe je dat?

01-12-2018

Mevrouw zag erg op tegen de komende feestdagen. “Bij ons is er altijd gedoe”. Die wil niet met die aan tafel. De een wil een buffet, de ander juist een chique diner. We worden het nooit eens. “Het eindigt altijd in ruzie”. Haar hartewens is dat ze samen in harmonie de feestdagen vieren.

Dit is mijn laatste column voor Bruist. Ik dank iedereen die het afgelopen jaar trouw mijn column heeft gelezen voor de positieve feedback. Ik wens u allen fijne Kerstdagen en een sprankelende toost op een harmonieus 2019.

Goed ruzie maken hoe doe je dat? Gekke vraag om aan een mediator te stellen? Nee helemaal niet. De basis om “goed ruzie met elkaar te kunnen maken” is dat je veilig bent. Dat kan alleen als de ander je met respect bejegent en serieus neemt. Pas dan kun je je kwetsbaar opstellen en is het veilig om over wat je ècht dwars zit, je hart te luchten. Op beide aspecten “veiligheid als basis” en “elkaar respecteren” loopt het vaak mis. Als we ons niet veilig weten, zeggen we niet wat we zouden willen zeggen. Gaan we “krommuniceren” in plaats van communiceren. Er ontstaat ruis en de misverstanden stapelen zich op. In mediation stel ik de vraag “is gezegd wat is bedoeld en is bedoeld wat is gezegd?”. Vaak blijkt dat dat niet zo is. Daar zit dan de angel. Maar ook de oplossing! Om goed ruzie te kunnen maken moet je daarnaast ook kunnen incasseren. Kun je incasseren wat de ander mogelijk zelfs grof tegen je heeft gezegd? En… ben je dan bereid daarover na te denken? De hand in eigen boezem te steken? Kun je dan je ego met vakantie sturen en eerlijk naar je eigen aandeel kijken? En tot slot: kun je dat “eigen aandeel” naar de ander zonder reserve uitspreken?” Dit was mijn bijdrage aan hopelijk een harmonieuze Kerst

Komt u er zelf samen niet uit? Bel 06 22 80 95 37 of mail naar contact@cestdaccord.nl mr Jacqueline van Gessel - Galle MfN registermediator, ConflictCoach | Gecertificeerd vertrouwenspersoon

06-22809537 contact@cestdaccord.nl www.cestdaccord.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


BRUIST PUZZELS


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


01211 - Yorimage