bruisende zaken

Bang zijn was nog nooit zo leuk

Bang zijn was nog nooit zo leuk

01-10-2019

Horror op het toneel. Het is een combinatie die je niet heel veel ziet. Maar daar komt dit theaterseizoen verandering in als De Theater BV de West End-hit Ghost Stories naar de Nederlandse theaters brengt. Acteurs André Dongelmans en Laus Steenbeeke kunnen niet wachten om het Nederlands publiek de stuipen op het lijf te jagen.

Ghost Stories gaat op 31 oktober, Halloweenavond, in première in DeLaMar Theater in Amsterdam. Hierna is de voorstelling tot eind januari te zien in heel Nederland.

Ghost Stories ging in 2010 in Londen in première en werd direct door het Engelse publiek in de armen gesloten. Het verhaal gaat over professor Filip Kuiper die zijn leven heeft gewijd aan het verklaren van het onverklaarbare. Tijdens een lezing behandelt hij drie bijzondere verhalen. Hebben deze onverklaarbare verhalen iets met elkaar te maken? Voor André Dongelmans, bekend van oa. De Luizenmoeder en TorenC, is de rol van Flip Kuiper op het lijf geschreven. “Net als Flip geloof ik echt niet in geesten. Ik denk dat er meer sprake is van toeval. Als je bijvoorbeeld heel erg met je overleden oma bezig bent, dan kan het op een gegeven moment gebeuren dat je haar ziet”, zegt Dongelmans. Toch is hij een liefhebber van het horrorgenre. “Je ziet dit genre niet vaak in het theater. Het blijft toch een uitdaging om te zorgen dat ook de mensen die op de achterste rij van het balkon zitten, het op dezelfde manier ervaren als de mensen die in de zaal zitten.” Laus Steenbeeke, die nachtwaker Ton van Dam speelt, heeft er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. “Het script is bloedstollend. Ik had echt kippenvel toen ik het las”, vertelt hij. “Het is zo goed opgebouwd en heeft een enorme twist en eyeopener. Het is jammer, maar we kunnen er bijna niks over weggeven”, zegt Laus.

De acteur kijkt uit naar de voorstelling. “Een mooi script, een goede regisseur in de persoon van Joep Onderdelinden en fijne acteurs zoals mijn Klokhuis-collega André Dongelmans waren voor mij een reden om ‘ja’ te zeggen tegen Ghost Stories.” De beide mannen hebben veel zin om straks hun publiek de stuipen op het lijf te jagen. “Ik vind het leuk om er wat extra spannende elementen in te fietsen. De regisseur zal waarschijnlijk wel op de rem gaan trappen”, lacht Dongelmans. Laus Steenbeeke: “Het wordt een onheilspellende zoektocht, maar het is ook een stuk met meerdere lagen en het zijn echte karakterrollen. Ik ben daar blij mee. Bij mij denkt het publiek vaak gelijk aan lachen. Leuk om ook eens een andere kant te laten zien.” Regisseur Joep Onderdelinden hoopt dat de voorstelling net zo succesvol zal zijn als in Londen. “Wat mij betreft is Ghost Stories nu klaar voor het Nederlandse publiek.”

Kijk voor meer informatie, de speellijst en kaarten op www.ghoststories.nu.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).