BOREK TOTALE LEEGVERKOOP

column

Voor wie ontsteek jij een lichtje

Voor wie ontsteek jij een lichtje

01-11-2021

De maand november staat altijd in het teken van herdenken en stilstaan bij de mensen die ons ontvallen zijn. Van oudsher kennen we Allerzielen op 2 november. De dag waarop overledenen herdacht worden vanuit de rooms-katholieke traditie.

Tegenwoordig zijn er veel begraaf-plaatsen en crematoria die begin november gedenkavonden organiseren. Als een ritueel van deze tijd, daar waar Allerzielen een van oudsher religieus ritueel is.

We komen bij elkaar, zetten een lichtje bij het graf of de urnennis en staan stil bij hen die wij moeten missen.

Je haalt herinneringen op en denkt terug aan wat je samen deed en beleefde. Op andere dagen in het jaar doe je dit vast ook. Echter, door bewust met elkaar op deze dag stil te staan bij rouw en verlies, geeft het inter-menselijke erkenning. Het maakt dat de mensen om je heen zich ook weer even bewust zijn van het verlies.

Daar waar je soms het gevoel hebt dat de wereld voor iedereen gewoon door draait, terwijl die wereld voor jou stilstaat door het verlies en verdriet van jouw dierbare. Je vindt steun en troost bij elkaar door dit samen te ervaren of aanwezig te zijn bij een gedenkavond. En de lichtjes geven een klein licht- puntje in deze donkere dagen. Je hoeft niet veel te zeggen, enkel het hardop noemen van de naam van jouw dierbare kan al genoeg zijn. Voor mij is 2 november een dag om stil te staan bij de mensen voor wie ik het afscheid heb mogen verzorgen. Om stil te staan bij de nabestaanden en hun verlies, een moment van reflectie en terug- kijken op de warme afscheid ceremonies en bijeenkomsten waar ik aan heb mogen bijdragen.

De handeling van het ontsteken van een lichtje en stilstaan bij de dierbaren die mij persoonlijk ontvallen zijn is voor mij zelf ook een troostend ritueel en maakt mij bewust van de mooie herinneringen die ik heb.

Voor wie brand jij een lichtje deze maand? Valance Vos

Valance Vos | 06-39550463 | vvos@vosuitvaart.nl | www.vosuitvaart.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


BOREK TOTALE LEEGVERKOOP