bruisende zaken

Wat u (niet) wilt dat u geschiedt...

Wat u (niet) wilt dat u geschiedt...

31-08-2018

Nadenken over de dood en die van uzelf in het bijzonder, is misschien geen favoriet onderwerp maar wel heel belangrijk...

Ik neem u mee naar een geschiedenis van nog niet zo lang geleden: In de krant las ik dat een bekende van mij was overleden. Tijd en plaats van de afscheidsdienst werden vermeld en ook dat de crematie in besloten kring zou plaatsvinden. Dat was vreemd. Ik had zelf met deze bekende een voorbespreking voor zijn komend afscheid gevoerd en daarbij waren heel andere keuzes gemaakt dan hetgeen ik nu in de krant las. Deze meneer wilde een uitvaartmis en daarna begraven worden in het graf bij zijn zuster. Er was een wilsbeschikking opgesteld maar kennelijk was deze na het overlijden van meneer over het hoofd gezien

Ik voelde met meneer mee. Ik weet niet wat er in de tijd voorafgaand aan zijn overlijden is gebeurd maar doordat de uitvaart nu zo’n andere invulling had gekregen was hem de regie over zijn eigen afscheid ontnomen. Er waren door hem keuzes gemaakt die ik uit zijn mond had vernomen en genoteerd, waar hij over had nagedacht en die hem toentertijd een gerust gevoel hadden gegeven dat er na zijn overlijden geen ‘gekke dingen’ met hem zouden gebeuren. Natuurlijk kunt u nu denken dat hij in zijn laatste levensfase gewoon van mening was veranderd maar ik denk zelf van niet. Wanneer wij samen zaten zei hij het zelf: “Ik wil niet de oven in, ik ben bang van vuur”

Wat valt er van deze geschiedenis te leren? Wanneer u nadenkt over uw afscheid en daar zaken voor heeft vastgelegd, laat het uw nabestaanden weten! U kunt een wilsbeschikking laten vastleggen door een notaris, waarbij u ook zaken als die van uw laatste levensfase kunt regelen. Daarbij wijst u dan iemand aan die gemachtigd wordt uw laatste zaken te regelen. Die persoon moet daarvan natuurlijk wel op de hoogte zijn

Een tip: Wanneer u uw wensen met een uitvaartondernemer hebt besproken (deze beschikt veelal over formulieren voor een wilsbeschikking), noteer in uw adresboekje (ook in dit digitale tijdperk) nummers onder de N (notaris) en de B of de U (begrafenis- of uitvaartondernemer). Beter nog: Stop vóórin het boekje het visitekaartje van de mensen waar u afspraken mee gemaakt heeft. Wanneer iemand overlijdt wordt er altijd naar adressen gezocht, dus zet alle voor u belangrijke gegevens er in (dan kunt u ook nog even nadenken over wie u wilt (laten) uitnodigen)

Tegenwoordig zijn we zo gewend dat de mensen steeds ouder worden dat we nadenken over ons levenseinde vaak voor ons uit schuiven, zo van ‘dat komt later wel’. Maar al te vaak komt ‘later’ toch vroeger dan je dacht... Laat je niet verrassen, denk en praat er over!

Oranjestraat 21 | 2013 VA Haarlem 023-5324486 | www.uitvaartuitendaal.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).