bruisende zaken

De Zutphense fluisterboten

De Zutphense fluisterboten

01-04-2019

Een fluisterboot vaart in ongeveer een uur langs de mooiste plekjes van de rivier de Berkel en de grachten van Zutphen. De rondvaart begint en eindigt midden in het centrum van de stad, bij de steiger aan het Rijkenhage. De fluisteraar (schipper) vertelt op zijn unieke manier over de geschiedenis van de Hanzestad en haar historische monumenten langs de route.

De historie van de fluisterboot

n 1991 ontstond aan de stamtafel het idee om ‘iets’ met varen op de Berkel bij Zutphen te gaan doen. Initiatiefnemer Meine van der Vaart vond in Jan Nieburg en Hans Borgman, destijds twee bekende horecaondernemers in Zutphen, personen die zijn plan wel zagen zitten. De sponsors werden gevonden en Stichting Toeristisch Varen werd opgericht. Hans en Jan gingen de kunst afkijken in Giethoorn en al snel werd het model van een Giethoornse punter nagemaakt. Op 30 juni 1997 ging de eerste boot te water in Zutphen onder de naam ‘’t Kofschip’ en men wenste hem een behouden vaart toe. De Zutphense fluisterboot was geboren.

Een groeiend succes

Wie naar Zutphen komt om de fraaie stad te bekijken, maakt in veel gevallen een vaart met de fluisterboot om de stad vanaf het water te bezichtigen. Momenteel wordt er gevaren met vijf grote en twee kleine boten. Ruim 50 enthousiaste vrijwilligers zorgen er ieder jaar weer voor dat de passagiers rond worden gevaren over de prachtige wateren van de Hanzestad.

De schipper

Fluisterbootschipper zijn betekent niet alleen goed kunnen varen. Als schipper moet je ook over een goede stem beschikken en geen twee linkerhanden hebben. Ook worden er door de schippers diverse keren concerten verzorgd in bejaardentehuizen, het Gelre ziekenhuis en met evenementen als Koninginnedag, Zutphen op zondag en de Nationale Bokbierdag. Naast het zingen, onderhouden de schippers de boten helemaal zelf. Sinds 2012 heeft Stichting Toeristisch Varen een eigen werf aan de Halvemaanstraat in Zutphen, op 2 minuten loopafstand van waar de boten in het water liggen.

De Vaartijden

De Prijzen

Dagelijks om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur en zaterdags ook om 16.30 uur.

Groepsreserveringen

Personen vanaf 10 jaar: € 5,50 Kinderen vanaf 5 t/m 9 jaar: € 3,50 Kinderen t/m 4 jaar: Gratis

Naast individuele vaarten zijn afspraken voor groepen mogelijk. De vaartijden voor groepen kunnen in overleg op andere tijden worden vastgesteld. De kosten bedragen € 100,00 voor een grote boot en € 55,00 voor een kleine boot. Het is mogelijk om een boot voor een speciale gelegenheid te boeken, zoals een Piratenboot of Bruidsboot. Daarnaast kunt u het ‘Rondom 12-arrangement’ boeken. Hiermee komt u langs de mooiste plekjes van Zutphen en omgeving. Het arrangement bestaat uit een bakje koffie bij de Pelikaan, een stadswandeling, een knapzak, een tocht met de fluisterboot (naar de stuw aan de Kapperallee), een wandeling naar Huis de Voorst en met de paardentram naar het IJsselpaviljoen terug naar Zutphen voor een drankje. Kosten € 35,00 per persoon, minimaal 15 personen. Arrangement Berkel Culinair is een avondvullend programma. Tijdens de tocht brengt onze schipper u naar verschillende horeca de gelegenheden voor een drankje en een driegangendiner. Kosten € 52,50 per persoon.

Boek een ‘Rondom 12-arrangement’. Voor een kijkje op de mooiste plekjes van Zutphen en omgeving.

Kaartverkoop en opstapplaats: Fluisterboot Zutphen | Rijkenhage 1, Zutphen | 0575-544510 Groepen kunnen reserveren via: www.fluisterboot-zutphen.nl Voor meer informatie mail naar: rothengatter@ kpnplanet.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


BRUIST PUZZELS


EDITIE VAN DE MAAND

Zutphen Bruist
Klik om het magazine te lezen


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).