bruisende zaken

Onmisbare verzekeringen voor ondernemers

Onmisbare verzekeringen voor ondernemers

18-10-2023

Bedrijfsrisico’s kunnen de stabiliteit van een organisatie in de evenementenbranche in gevaar brengen. Denk aan een niet-betalende afnemer, of bijvoorbeeld een per ongeluk gemaakte fout bij de uitvoering van werkzaamheden als de constructie van een podium voor een groot evenement. Schade die voortkomt uit zo’n fout wordt in veel gevallen verhaald op de ondernemer. Ben je werkzaam als eenmanszaak? In dat geval zal de schade op jou als persoon verhaald worden, in het geval dit vanuit de onderneming niet bekostigd kan worden.

Met verschillende zakelijke verzekeringen is het mogelijk om deze risico’s zo goed mogelijk af te dekken. In dit artikel zetten we een aantal van deze verzekeringen voor ondernemers op een rijtje. Welke verzekeringen sloot jij al af? 

Kies voor een zakelijke rechtsbijstandverzekering 
Een van de verzekeringen die van pas kan komen voor ondernemers is een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering dekt de kosten voor de juridische hulp die nodig kan zijn in conflictsituaties. Het kan hierbij gaan om conflicten met een leverancier, maar bijvoorbeeld ook met een afnemer of interne medewerkers. Juridische bijstand is bij conflicten wenselijk, daar je als ondernemer wilt weten hoe stevig je juridische positie is. Het bepaalt welke (juridische) vervolgstappen interessant kunnen zijn. Mogelijk blijkt de juridische positie van de organisatie zwak te zijn, als gevolg waarvan een advocaat of jurist aanraadt om te schikken met de betrokken partij(en). Dergelijk advies is kostbaar en tegelijkertijd prijzig; met een zakelijke rechtsbijstandverzekering worden ze vergoed. 

Beroepsaansprakelijkheid afdekken met een verzekering 
Eerder werd al het voorbeeld genoemd van een fout bij de constructie van een groot podium voor een evenement in de regio. Het kan leiden tot gevaarlijke situaties en daarmee tot schade of zelfs lichamelijk letsel. Als verantwoordelijke voor deze constructie zal je aansprakelijk worden gesteld voor de ontstane schade. Niet alleen fouten in de constructie komen voor; denk ook aan fouten bij doorrekeningen vooraf. Of denk aan fouten in de financiën rond grote evenementen. Dek je beroepsaansprakelijkheid af met een BAV-verzekering, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering beschermt jouw onderneming tegen de financiële gevolgen van schadeclaims die voort kunnen komen uit beroepsfouten. Het gaat hierbij niet alleen om de beroepsfouten die je mogelijk zelf maakt, maar ook om die van je medewerkers. 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als alternatief of aanvulling 
Schade door het handelen van medewerkers op een evenemententerrein of bijvoorbeeld bouwplaats worden gedekt door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. In dit geval hoeft er geen sprake te zijn van een beroepsfout. Denk aan een zware balk of buis, die een medewerker uit diens handen laat vallen. Het kan leiden tot schade aan andermans bezittingen. Als werkgever ben je aansprakelijk voor de schade die per ongeluk wordt aangericht door een medewerker. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hoef je de kosten niet zelf te vergoeden. Het is afhankelijk van de dienstverlening van je organisatie, wat de beste keuze is bij het vergelijken van een BAV- en AVB-verzekering. 

Steeds vaker wordt gekozen voor een cyberverzekering 
Bedrijven die veel persoonlijke gegevens verwerken hebben baat bij een cyberverzekering. Een datalek als gevolg van een cyberincident kan voor deze partijen grote gevolgen hebben, daar men verantwoordelijk kan worden gehouden voor de schade voortkomend uit misbruik van deze persoonlijke gegevens. Met een cyberverzekering profiteer je als ondernemer van een uitgebreide dekking bij schade. De aansprakelijkheid voor schade aan anderen is hier onderdeel van. Datzelfde geldt voor de financiële gevolgen van cyberincidenten. Denk bij deze cyberincidenten aan een inbraak in computersystemen, de diefstal van data, enzovoorts. 

Ook handig: je hebt altijd een professional in de buurt, wanneer zich een cyberincident voordoet binnen je organisatie. Verschillende verzekeraars bieden een 24/7 beschikbaarheid van deze professionals. Zij vertellen je hoe te handelen in de uren na het incident.

https://www.nn.nl/Zakelijk/Schadeverzekeringen/Rechtsbijstandverzekering-Zakelijk.htm https://www.nn.nl/Zakelijk/Schadeverzekeringen/Beroepsaansprakelijkheidsverzekering.htm

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


02349 Rollebol Kindercentrum