bruisende zaken

Een kleine uitvaart

Een kleine uitvaart

01-11-2023

Is een grote uitvaart altijd mooier dan een kleine? Het antwoord is nee. Vorige week mocht ik een uitvaart verzorgen. De zoon belde mij op dat hun vader was overleden. Zijn moeder was dementerend vertelde hij erbij. We spraken af in het uitvaartcentrum. Bij het bespreken vertelde moeder dat ze zo van deze man gehouden had en dat ze hele mooie reizen samen hadden gemaakt.

Ik liet haar vertellen over de reizen naar zijn geboorteland Frankrijk, Italië, Zwitserland en de wandelingen die ze daar samen hadden gemaakt. Ook vertelde ze dat haar man via de stripboeken van Michel Vaillant de Nederlandse taal had geleerd. Haar man was een racefanaat en ze hadden vele circuits bezocht. Spa-Francorchamps, Monaco en zelfs vorig jaar nog in Zandvoort. De kinderen wilde de uitvaart zo klein mogelijk houden. We spraken af dat we de uitvaart in het uitvaartcentrum zouden houden.

Tijdens de ceremonie hadden we de kist in het midden gezet en zeven stoelen eromheen voor mevrouw, haar twee zonen, hun vrouwen en een kleindochter met vriendin. Samen met de kinderen hadden we een PowerPoint-presentatie gemaakt en verdeeld in hoofdstukken. De ontmoeting was het eerste hoofdstuk. Daarna volgende een paar foto’s van hun samen, staand onderweg bij een sportieve auto. Bij volgende hoofdstuk lieten we foto’s zien van hun vakantie met het gezin. Moeder wist nog veel van het verleden en vertelde honderduit.. Ook haalde de kinderen herinneringen op. Bij het nummer van Charles Aznavour ging mevrouw staan en zong ze het lied mee. Ze wiegde alsof ze in de armen van haar man zo wegdanste. Daarna werden er een paar foto’s getoond van hun gezamenlijke hobby, racen bezoeken. De laatste foto was samen met Max Verstappen. Meneer was per slot van rekening toch een halve Nederlander.

Zo werd deze kleine uitvaart een uitvaart vol mooie herinneringen. Na de ceremonie dronken ze nog een kopje koffie met een macaron. Daarna ging de familie uit eten bij hun favoriete Frans restaurant.

De aulamedewerkster en ik hadden tranen in onze ogen van alle mooie verhalen.

Persoonlijk Betrokken Onafhankelijk Maatwerk

Weiver 7, Krommenie | 06-34768926 | mirelle @ligthartuitvaartzorg.nl | www.ligthartuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10375 Monique Bankras Uitvaartbegeleiding