column

André Rieu en appeltaart

André Rieu en appeltaart

01-09-2019

“Hee wijfie, komt d’r in,” zegt meneer joviaal in het plat Amsterdams. Eenmaal binnen begint hij al gauw vol liefde en passie te vertellen over zijn zojuist overleden vrouw. “Ze was zo lief en ‘potvolbloemen’: ik kan toch helemaal niet zonder haar”, vervolgt hij zijn verhaal. “We zijn 65 jaar getrouwd en nou gaat ze zomaar de pijp uit.”

“We hebben geen kinderen, geen broers of zusters. Het contact met de mensen uit de buurt is minimaal. Ik heb helemaal geen zin in die mensen. En om eerlijk te zijn, we hebben geen verzekering en heel veel spaargeld heb ik ook niet. Hoe moet dat nou?” Ik stel hem gerust en zeg hem dat we samen gaan bedenken hoe op een liefdevolle en waardige manier afscheid van haar gaan nemen, zonder dat meneer in de financiële problemen komt. Een uitvaart in stilte, zonder andere aanwezigen, dat lijkt hem wel wat.

“Wat vond ze mooi, waar hield ze van?” vraag ik. “Nou ze was gek op bloemen... en op mij natuurlijk.” Een grote glimlach verschijnt op zijn gezicht. “En André Rieu vond ze helemaal geweldig. Daar kon ze zo van genieten, liefst met een lekker groot stuk appeltaart op schoot.” “Weet u wat wij gaan doen?”, zeg ik. “We gaan haar op de dag van de uitvaart samen naar het crematorium brengen. Voordat we dat doen luisteren we in het Afscheidshuis naar haar favoriete muziek van André Rieu. We zorgen dat er een mooie bloem op haar kist ligt. En... nemen we een lekker stuk appeltaart.” “Echt? Zou dat kunnen? Dat zou ze heel mooi hebben gevonden.” Zo bedacht, zo gedaan.

Op de dag van de uitvaart, na afloop van de muziek en de appeltaart, rijden we naar het crematorium en als de rouwauto de hoek om rijdt en we de auto samen nakijken geeft hij mij een stevige knuffel en dikke zoen op m’n wang. Een traan rolt over zijn wang. “Wijfie, mijn vrouw en ik willen je enorm bedanken, het was prachtig zo...”

Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

Randstad 21-08 | 1314 BL Almere 036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).