column

Een passend afscheid

Een passend afscheid

01-11-2019

Als ik binnenkom word ik verwelkomd door een enthousiaste prachtige labrador, een mevrouw die in de woonkamer op bed ligt en haar echtgenoot.

Aan de vrouw zie ik niet direct dat ze ziek is. Ja, ze ziet er moe uit en ze ligt natuurlijk op een ziekenhuisbed in de woonkamer, maar haar ogen staan helder, krachtig en belangstellend. Ze vertelt over haar voorgeschiedenis, dat ze opgegeven is en dat ze graag alles goed wil regelen voor haar man en kinderen als ze er straks niet meer is.

Ze weet al welke afbeelding er op de rouwkaart moet komen en ook wat ze de mensen te eten en drinken wil geven na haar afscheidsbijeenkomst. Ze heeft zelfs haar urn laten ontwerpen. Een prachtig glaswerk; ze wil niet in een dichte pot maar naar buiten kunnen kijken.

Er is alleen nog twijfel voor welk crematorium ze moet kiezen. Eigenlijk vindt ze het allemaal niets. Ze wil niet zo’n stijve bedoening in een aula, maar lekker informeel, ongedwongen. Toen ik voorstelde om de bijeenkomst dan helemaal niet in de aula van een crematorium te doen keek ze mij verbaasd aan.

“Is dat mogelijk?” vroeg ze. Ik vertel dat, na de verbouwing van crematorium Almere er een Grand Café is en dat we het afscheid ook daar kunnen organiseren. Haar heldere ogen beginnen te stralen, ze wist gelijk dat dat het moest worden; niet een wijntje ná het afscheid, maar tijdens het afscheid.

De dag van de uitvaart is liefdevol en warm. Het is een informeel samenzijn met op de achtergrond haar favoriete muziek, een hapje en een drankje en mooie woorden van haar dierbaren. Toen het tijd was om afscheid te nemen, hebben haar dierbaren een erehaag naar de crematieruimte gevormd. Haar gezin begeleidde haar kist en terwijl zij het Grand Café uitreden, werd als laatste groet het glas nog eenmaal op haar geheven.

Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

Randstad 21-08 | 1314 BL Almere 036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).