column

Ze zijn nu weer samen

Ze zijn nu weer samen

01-11-2020

Tijdens de laatste hap van mijn avondeten gaat de telefoon. De zoon meldt het plotseling overlijden van zijn vader. Tijdens ons telefoongesprek vertelt hij dat zijn moeder ongeneeslijk ziek is en over 8 dagen staat haar euthanasie gepland, of we daar rekening mee kunnen houden bij het plannen van de uitvaart van vader.

Die volgende ochtend spreek ik de echtgenote (96 jaar) en haar kinderen. Meneer is op 97-jarige leeftijd overleden en we spreken door hoe de uitvaart zal moeten gaan verlopen. Mevrouw heeft veel nagedacht over haar komende uitvaart en die gedachten gebruiken we om invulling te geven aan de uitvaart van meneer.

Twee dagen later word ik gebeld door de zoon. Hij vertelt me dat zijn moeder aangeeft naar zijn vader toe te willen. Zij zijn 76 jaar samen geweest, waarvan bijna 75 jaar getrouwd. Mevrouw is al jaren ziek, maar haar man heeft haar tot aan zijn plotselinge dood kunnen vergezellen. Nu hij is weggevallen wil ze niet meer wachten op de geplande datum voor de euthanasie. Ze hebben verzoek gedaan dit te vervroegen. We zetten alle voorbereidingen voor de uitvaart van meneer even stil in afwachting van reactie op het gedane verzoek.

De volgende dag belt de zoon opnieuw. Dit keer om te laten weten dat zijn moeder die middag zal overlijden. Ondanks dat de familie me had aangegeven dat het de wens van mevrouw was, schrik ik toch. Zó snel. Dit betekent een gezamenlijke uitvaart. Meneer én mevrouw, een plechtigheid voor beiden op dezelfde dag. Die avond ga ik bij de zoon en dochter langs om samen met hen door te spreken hoe de uitvaart er uit komt te zien.

De dag van de gezamenlijke uitvaart breekt aan. De vele (achter)kleinkinderen begeleiden oma en opa vanuit de rouwauto’s de aula in. De plechtigheid geleidt door de zoon, waarbij beide kinderen ieder hun inbreng hebben gehad. Herinneringen aan hun lange gezamenlijke leven worden opgehaald. Een kleindochter vertoont de foto’s van haar grootouders in een beeldpresentatie, een kleinzoon speelt gitaar en een andere kleindochter spreekt een dankwoord. Ze eindigt met de mooie woorden: “Ze zijn nu weer samen”.

Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

Randstad 21-08 | 1314 BL Almere 036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).