bruisende zaken

Psychisch verzuim hoger dan ooit: schakel vroegtijdig een arbodienst in

Psychisch verzuim hoger dan ooit: schakel vroegtijdig een arbodienst in

03-01-2024

Het verzuim als gevolg van psychische klachten in Nederland is dit jaar gestegen tot het hoogste niveau ooit. Uit cijfers van het eerste kwartaal van 2023 blijkt dat meer dan 26% van de totale verzuimdagen gerelateerd is aan mentale problemen.

Dit resulteert niet alleen in hogere kosten voor de werkgever, maar ook in een enorme druk op de werknemers die nog wel op de werkvloer aanwezig zijn. Belangrijk is daarom om als werkgever op tijd een arbodienst in te schakelen.

Langdurig verzuim blijft stijgen

Naast het toenemende percentage psychisch verzuim, duurt de ziekteperiode door deze klachten ook langer: gemiddeld wel tien dagen meer dan vijf jaar geleden. Dit probleem is te zien bij alle leeftijdsgroepen, maar is het grootst in de groep van 25 tot 45 jaar. Verontrustend is dat er in de groep van jongeren tot 25 jaar een flinke stijging van het psychisch verzuim te zien is. Dit kan komen door de druk van sociale media, het snel labelen van klachten als psychische problemen, maar ook door personeelstekort op de werkvloer en hoge werkdruk. 

 

Het nieuws komt nogal uit de lucht vallen, omdat in de eerdere berichtgeving dit jaar een beeld werd geschetst dat het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2023 in alle bedrijfstakken was gedaald. Er zijn inderdaad minder mensen ziek, maar de mensen die wél ziek zijn, zijn langer uit de running. Ziekteverzuim als gevolg van psychische klachten duurt namelijk minimaal zes weken. Een werknemer met een burn-out is gemiddeld 279 dagen uit de roulatie.

 

Om langdurig ziekteverzuim te voorkomen, is het noodzakelijk dat werkgevers sterker gaan inzetten op de fysieke én mentale gezondheid van medewerkers. Hiervoor kun je een arbodienst inschakelen.

Arbodienst inschakelen ter preventie verzuim

Het bekendst is de arbodienst van verzuimbegeleiding en de re-integratie van zieke medewerkers, maar als werkgever kun je ook een arbodienst inschakelen om ziekteverzuim door psychische klachten te voorkomen. Een team van onafhankelijke specialisten, zoals een arbeidshygiënist, veiligheidskundige en een ergonoom, maken de fysieke en mentale gezondheid van de medewerkers inzichtelijk, om vervolgens een actieplan op te stellen om hun werkplezier, veerkracht, tevredenheid en gezondheid te verbeteren. 

 

Wil je een arbodienst inschakelen om ziekteverzuim te voorkomen, dan ondersteunen zij zowel de werkgever als de medewerkers met onder andere de volgende diensten:

  • RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie)
  • PMO (Preventief Medisch Onderzoek)
  • MTO (medewerkerstevredenheidsonderzoek)
  • Veerkrachtscan 
  • Praktische trainingen op het gebied van veilig en gezond werken
  • Psychologische begeleiding

Investeer in gezonde medewerkers met een arbodienst

Verzuimen jouw medewerkers vaker dan je lief hebt, wil je ziekteverzuim voorkomen of wil je dat jouw medewerkers gelukkiger en lekkerder in hun vel zitten? Kies dan voor een arbodienst inschakelen. Naast verzuimbegeleiding kunnen zij helpen de duurzame inzetbaarheid van jouw team te vergroten. Samen met een arbodienst krijg je grip op verzuim en investeer je in gezonde, tevreden en veerkrachtige medewerkers.

 

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).