bruisende zaken

Zen is een manier van leven

Zen is een manier van leven

31-07-2018

In 1993 maakte Daan de Bruijn kennis met Zen-meditatie. Dit deed hem zo goed dat hij ook anderen in staat wilde stellen de positieve effecten van zen te ervaren.

Op het moment dat je gaat zitten, voelt het als thuiskomen

Samen met een aantal gelijkgezinden zette hij in 2005 vanuit een ideële grondslag meditatie centrum ZenPunt op in Haarlem. Inmiddels komen hier wekelijks, verdeeld over 4 groepen, 50 tot 60 mensen.“Zen is een circa 1.500 jaar oude Boeddhistische stroming”, vertelt Daan. “De basis is zenmeditatie, ofwel zazen. Daarbij zit je in stilte op een kussentje, op een bankje of een stoel met een rechte rug. Dat fysieke aspect is van essentieel belang; je moet leren om op deze manier te zitten, met de focus op het lichaam. Het zitmeditatie wordt afgewisseld met loopmeditatie.”

Op zoek naar rust
“Door je te concentreren op je ademhaling, ontstaat er ruimte om allerlei indrukken en daarmee gepaard gaande emoties te verwerken. Boosheid, vreugde en verdriet; ze kunnen allemaal naar boven komen. Het kan soms moeilijk zijn om de gedachten die in je hoofd omgaan, los te laten. Veel mensen die hier komen, zijn druk met werk en/of gezin en hebben het gevoel geleefd te worden. Ze zoeken heel bewust de rust op.”

Inspanning voor ontspanning
“Het duurt even voordat je de beoefening van zen onder de knie hebt. Het vergt een grote inspanning om tot optimale ontspanning te komen. Niet alleen op dat moment maar in je hele leven heb je daar profijt van. De concentratie en het slapen gaan beter en je raakt ook niet meer zo snel uit balans.”

Introductiecursus
Op 19 en 20 september gaat een tweetal introductiecursussen van start. “Als het bevalt, kun je daarna doorstromen naar een van de vaste groepen. Wil je een stapje verder gaan, dan kun je leerling worden bij een leraar, die je als gids begeleidt op je geestelijk pad. Voor ervaren beoefenaars behoort een intensieve zen retraite tot de mogelijkheden.”

Tip Op 7 en 8 september kun je deelnemen aan een gratis proefles!

Nieuwe Gracht 86 Haarlem 06-48475451 info@zenpunt.nl www.zenpunt.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen