column

Sukkelzinnen

Sukkelzinnen

01-02-2021

Taal blijft een wonderlijk fenomeen. Soms hoor je woorden die je niet kent. Ooit gehoord van het woord perplexiteit? Het betekent dat je perplex staat over de complexiteit van iets.

Taalgebruik is natuurlijk ook fascinerend omdat taalgebruik effect heeft op hoe je met elkaar omgaat. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de zogenaamde sukkelzinnen, de term komt van auteur Jos Burgers. Het zijn zinnen waar je in gedachten het woord sukkel aan kunt toevoegen. Als je zelf dit soort zinnen gebruikt, maak je een ander daar niet blij mee.

‘Je weet niet hoe dit werkt? Heb je de gebruiksaanwijzing niet gelezen (sukkel)?’ ‘Of ik vergeten ben de vuilnisbak buiten te zetten? Hoe kom je daarbij (sukkel)?’ ‘Ga je mij nu uitleggen hoe ik dit gerecht moet bereiden (sukkel)?’ ‘Je zegt dat je deze factuur al hebt betaald? Weet je dat wel zeker (sukkel)?’ Dit soort zinnen wordt meestal op een enigszins verwijtende toon uitgesproken. Elke keer als je als klant antwoorden krijgt waarbij je het woord sukkel er achteraan kan denken, is het de vraag hoe serieus je genomen wordt. Juist ja, voor je gevoel word je serieus… genomen. En als je in je relatie te vaak dit soort zinnen tegenkomt, tsja… Het enige vervelende is dat ik mezelf nu betrap op een sukkelzin: ‘Oh, je vindt dit geen leuke column?’

BERT DEN BOER senior adviseur, trainer, coach ofwel: procesbegeleider info@bbdb.info www.voorstraat125.nl/bbdb Colomnist voor

Alles over Dordrecht www.dordrecht.net

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


04689 Tos Ontstoppingsservice BV