BRUISENDE COLUMN

Specialiteit van de Costa del Sol: espetos de sardinas

Specialiteit van de Costa del Sol: espetos de sardinas

01-09-2020

Een paar stappen op de boulevard en de rook komt je al tegemoet. Het is afkomstig van het vuur op de met zand gevulde bootjes bij de ‘chiringuitos’ (openlucht restaurantjes op het strand). Dit is het werkterrein van de ‘espetero’. Hij is de man die de espetos de sardinas klaarmaakt voor consumptie.

De bereiding lijkt simpel. De verse sardines worden alleen met water afgespoeld. Als toevoeging gaat er slechts grof zeezout over de vis. Vervolgens worden de sardines langs de graat aan een bamboe spies geregen. De spies wordt op korte afstand van het vuur in het zand gestoken. Ondanks een paar kleine handelingen is het een specialiteit om de ‘espetos de sardines’ goed te bereiden. Zo is het niet toevallig dat alle sardines ondersteboven aan de spies zitten. Dit komt doordat de espetero de rugvin van de sardines als markeringspunt gebruikt. Vanaf hier kan hij exact langs de graat steken. Op deze manier vallen de sardines tijdens het grillen niet uit elkaar en blijft de smaak gewaarborgd. Een ervaren espetero weet de juiste afstand tot het vuur goed te bepalen.

Vader van de espeteros

Gegrilde sardines waren voorheen een goedkoop en voedzaam alternatief voor normale burgers en zeelieden. Rijk aan proteïnen en vitaminen. Miguel Martinez Soler zou de eerste zijn geweest die bij het strand van El Palo de vis aan een stokje ging grillen. De espeto de sardinas was geboren.

Sardines voor de koning

In 1885 mocht Miguel zelfs aan koning Alfonso XII de espeto de sardinas serveren! De koning zat met mes en vork in de aanslag om te gaan eten. Op dat moment zei Miguel: “Nee, nee, majesteit, dit eten we niet met bestek, maar met de handen.” Miguel vergaarde hiermee veel bekendheid en populariteit. Er kwam veel navolging op zijn specialiteit, waardoor Miguel al snel ‘vader van de espeteros’ werd genoemd.

De espetos de sardines worden tegenwoordig overal langs de Costa del Sol geserveerd. In Málaga zijn ze over het algemeen goedkoper dan in de andere badplaatsen. Vooral in Pedregalejo en El Palo staan er volop espeteros op het strand sardientjes te grillen. Voor de liefhebbers van vis een ware lekkernij. En vergeet niet... eet een espeto de sardinas net als de koning met je handen.

De spies wordt op korte afstand van het vuur in het zand gestoken

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).