Column

mooR: Wining en Dining

mooR: Wining en Dining

01-12-2022

Gerris is vinoloog en werkt sinds 4 november als sommelier in het nieuwe restaurant boven mooR: The Dining Room Oisterwijk. Vanaf januari gaan daar haar wijncursussen van start, zie www.toujoursvin.nl voor de cursusdata. Mariëtte schrijft graag over wijn.

‘Het oordeel van Parijs’ of ‘de proeverij van 1976’, zo is dewijnwedstrijd die plaatsvond in het Intercontinental Hotel in Parijs de geschiedenis in gegaan. De witte wijnen, bestaande uit de beste chardonnays uit de Bourgogne en rode wijnen van gerenommeerde châteaus uit Bordeaux werden geproefd naast Californische wijnen uit de Napa Valley van hetzelfde druivenras. Dit in een tijd dat de Napa Valley als wijngebied nog niet bekend was. De juryleden waren afkomstig uit de crème de la crème van Franse wijnprofessionals. De blindproeverij werd georganiseerd door de Britse wijnhandelaar Steven Spurrier, eigenaar van een wijnwinkel in Parijs, met alleen maar Franse wijnen in het assortiment. Hij ging ervan uit dat de Franse wijnen zouden winnen, omdat de Franse wijnen bekendstaan als de beste wijnen ter wereld. Dit was ook bij de juryleden en journalisten de gedachte. George Taber, een Amerikaanse journalist die artikelen schreef voor Time magazine over Franse wijn en gastronomie, was om die reden de enige journalist bij het evenement. Hij had toegang tot de lijst van wijnen die zouden worden geproefd en ook in welke volgorde. Al vanaf de eerste wijnen was er verwarring bij de juryleden. Zo zei het jurylid dat namens de restaurantgids Gault et Millau in het panel plaatsnam, na het proeven van wijn uit 1973 uit de Grand Cru wijngaard Bâtard-Montrachet van producent Ramonet-Prudon: “Duidelijk een Californiër, hij geeft geen geur.” De juryleden dachten Franse wijnen te herkennen, prezen die de hemel in en later bleken dit wijnen uit Californië te zijn. Toen de eindscores bekend werden, ging er een golf van schok en ongeloof door de proefkamer.

Château Montelena won met hun 1973 chardonnay uit de Napa Valley bij de witte wijnen en liet beroemde Bourgondische chardonnays, zoals Meursault Charmes van Roulot 1973, achter zich. Bij de rode wijnen won Stag’s Leap Wine Cellars 1973 en verpletterde grote namen uit de bordeaux categorie, zoals de iconische Château Mouton-Rothschild 1970. De wijnproeverij van 1976 bracht een schok teweeg in de wijnwereld, zette de Californische wijnen op de kaart en de Franse media heeft sinds deze noodlottige wedstrijd daar niet over gepubliceerd.

U hoeft gelukkig niet naar Parijs om zelf top chardonnays uit de Bourgogne te proeven, bij The Dining Room Oisterwijk staan ze op de wijnkaart, naast pareltjes uit Californië, tja, dat wel.

De Lind 47a, Oisterwijk | 013 - 523 00 06 | info@mooR-oisterwijk.nl | www.mooR-oisterwijk.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS


In een lijstje...
In een lijstje...
Oisterwijk Bruist




SEC
SEC
Oisterwijk Bruist

Matteo Ambachtelijk IJs
Matteo Ambachtelijk IJs
Oisterwijk Bruist

Zout & Citroen
Zout & Citroen
Oisterwijk Bruist

De jongens van Zand & Klei
De jongens van Zand & Klei
Oisterwijk Bruist

restaurant Chocolat
restaurant Chocolat
Oisterwijk Bruist

Spiegeltje,  spiegeltje…
Spiegeltje, spiegeltje…
Oisterwijk Bruist

Ontharen met laser
Ontharen met laser
Oisterwijk Bruist






EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10925 - SEC Eten & Drinken