column

Slapen is gezond!

Slapen is gezond!

01-03-2020

Slapen is gezond! Kinderen hebben voldoende slaap nodig om zich te kunnen ontwikkelen en om te groeien. Maar wat is nou eigenlijk voldoende slaap? En wat doe je als jouw kind heel onrustig slaapt? Of als het ’s nachts vaak wakker wordt?

Slaapproblemen bij jonge kinderen.

Je kind begint te praten, loopt zelfstandig, klimt aan tafel en is al bijna zindelijk. Al deze nieuwe vaardigheden, ervaringen en prikkels kosten niet alleen veel energie, maar moeten door de hersenen ook verwerkt worden. Als kinderen de peuterleeftijd bereiken, gaan ze dromen. Alles wat ze overdag zien en meemaken, wordt tijdens de slaap nog eens afgespeeld. Niet zo gek dus als je kind wel eens een onrustige nacht heeft of ’s nachts wakker schrikt. Dit alles is voor veel ouders heel herkenbaar. Er zijn veel ideeën en meningen over niet of slecht slapen. Volg vooral je eigen gevoel hierin en kijk naar je kind. Het wel of niet slapen wordt pas een ‘slaapprobleem’ als jij het zelf als een probleem ervaart. Als je merkt dat jij en/of je kind structureel niet meer voldoende slaap krijgen, kun je hulp inschakelen. Zoek altijd naar een manier die past bij jou, bij jouw gezin en bij jouw situatie.

Slaaptips


• Een vast ‘voor-het-slapen-gaan-ritueel’ schept duidelijkheid, houvast en rust. Dit draagt bij aan het makkelijker in slaap komen.


• Zorg dat je kind zich veilig voelt. Door bijvoorbeeld een speciale knuffel in het bedje of een shirt met de geur van papa of mama.


• Zorg goed voor jezelf, gun jezelf ook een dag om bij te komen of bij te slapen. Zodra jij uitgerust bent, heb je meer aandacht en geduld voor je kind.

Wil je graag meer informatie over slapen?

Op www.oudersvannu.nl vind je veel informatie, tips en handvatten die je kunnen helpen.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).