column

Zelf doen & respect voor autonomie

Zelf doen & respect voor autonomie

01-09-2020

Autonomie is het recht om zelf te bepalen wat je doet. Respect voor de autonomie van je kind wil zeggen dat je respect hebt voor wie het is, voor zijn of haar eigenheid en voor wat jouw kind wil.

Kinderen willen het zelf doen en zelf doen draagt bij aan het vergroten van het zelfvertrouwen en het ontwikkelen van je eigen ik. Wij zien vaak al lang wat er moet gebeuren of wat de gevolgen van iets zijn maar een kind heeft daar meer tijd voor nodig. Als je je kind die tijd geeft gaat het geloven in zichzelf en in zijn of haar eigen kunnen. Natuurlijk is het fijn om te helpen als je ziet dat het toch niet helemaal lukt; het gaat om het uiteindelijke gevoel van het zelf gedaan te hebben.

Vallen en opstaan horen ook bij het maken van eigen keuzes. Doe bewust een stap terug en kijk wat er gebeurt. Je staat er versteld van wat je kind allemaal al zelf kan en doet. Als het daar tenminste de kans voor krijgt en ertoe uitgedaagd wordt. En lukt het nog niet meteen? Dan is dat ook niet erg. De trotse glimlach die je krijgt als het de volgende keer wel lukt is onbetaalbaar en levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van eigenwaarde.

Blijf kijken naar wat jouw kind al kan en waar het jouw hulp bij nodig heeft. Reageer positief, dat stimuleert het zelfbeeld. ‘Selluf’ gedaan!

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).