column

De taal-spraak-ontwikkeling

De taal-spraak-ontwikkeling

01-10-2020

De taalontwikkeling van een kind groeit enorm in de eerste vijf jaar; van brabbelen naar hele gesprekken. Een baby kan in de baarmoeder al geluiden horen, daarom heeft hij na de geboorte vaak voorkeur voor bekende geluiden zoals de stem van de moeder.

Je kent het vast wel; van de ene op de andere dag begrijpt jouw kind wat je bedoelt. Of ineens hoor je een klank die lijkt op het woord dat je kind wil zeggen. Bijvoorbeeld: ‘oen’ is schoen of ‘jam’ is boterham. Je kind gaat steeds meer woorden gebruiken. Kinderen leren veel van hun omgeving. Daarom is het zo belangrijk om tegen je kind te praten, om te vertellen wat je ziet en wat er gebeurt. Je kind leert de koppeling te maken tussen taal en gebeurtenissen, emoties of voorwerpen.

(Voor)lezen levert een positieve bijdrage aan het vergroten van de taalvaardigheid en het leesplezier. Door interactief te lezen (open vragen stellen) gaat je kind op zoek naar woorden en leert om deze in te zetten in verschillende situaties.

Taalontwikkeling bestaat uit taalbegrip en taalproductie. Je moet woorden eerst begrijpen voordat je ze zelf kunt produceren. Misschien voor jouzelf een beetje saai, maar voor je kind essentieel: herhaling! Door regel- matig te herhalen maken kinderen zich dat eigen.

De taalontwikkeling verloopt bij elk kind in min of meer vaste stappen: mijlpalen. Het is goed om je te realiseren dat er grote verschillen zijn tussen kinderen. Sommige kinderen praten rond hun eerste verjaardag terwijl andere rond hun tweede verjaardag hun eerste woordjes zeggen. Soms lijkt de ontwikkeling een tijdje stil te staan om dan ineens weer een ‘sprintje’ te maken.

Wil je daar meer over weten? Neem eens een kijkje op www.kindentaal.nl.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).