column

Het begeleiden   van conflicten

Het begeleiden van conflicten

01-02-2021

Als kinderen samen spelen kunnen er conflicten ontstaan. Het probleem wil je oplossen zonder dat iemand zich buitengesloten voelt en ook wil je wel dat het een volgende keer onderling opgelost wordt. Hoe pak je dit nu het beste aan?

In een conflictsituatie is het van belang de zelfstandigheid van kinderen te stimuleren. Probeer ze hun gevoelens te laten uiten en zelf na te laten denken of overleggen over een oplossing van het conflict die voor alle partijen goed voelt. Welke rol neem jij als ouder aan?
• Observeren: Meng je niet direct in het conflict maar observeer eerst eens wat de kinderen zelf doen en wat ze tegen elkaar zeggen. Wellicht pakken ze het conflict zelf al goed aan en kunnen ze het op hun eigen manier oplossen. Als één kind de zwartepiet krijgt, grijp je in en begeleid je de situatie.


• Begeleiden: Als het nog lastig is om het conflict zelf op te lossen kan je helpen door aanwijzingen te geven: “Vond je dat fijn?” “Zeg maar tegen de andere kinderen wat je er van vond”. “Jongens, horen jullie wat er wordt gezegd?”
• Leidinggeven: Zorg dat er naar elkaar geluisterd wordt.


• Meedenken: Als kinderen de oplossing zelf bedacht hebben, is de draagkracht groter om het ook daadwerkelijk zo te doen. Je kunt verwijzen naar de vraag: “Weten jullie nog wat er is afgesproken?”Als dit nog lastig is kun je zelf iets voorstellen: “Zou het een idee zijn om...”.

Deze manier van conflicten begeleiden kun je al op jonge leeftijd inzetten. Jouw betrokkenheid stem je af op de leeftijd; peuters zullen meer hulp nodig hebben dan basisschoolkinderen. Het is goed om te monitoren of een conflict gelijkwaardig is; zitten alle kinderen op een gelijk niveau, dan kunnen zij samen goed tot een oplossing komen. Maar bijvoorbeeld als het leeftijdsverschil groot is, kun je ze helpen.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).