Column

Indexering van de alimentatie

Indexering van de alimentatie

01-01-2022

In deze column willen wij jullie kort informeren over de indexering van de alimentatie. Ieder jaar in november stelt het ministerie van Justitie en Veiligheid een percentage vast waarmee alimentatiebedragen op 1 januari van het nieuwe jaar wijzigen. Het indexeringspercentage voor het jaar 2022 bedraagt 1,9%.

Wat is het gevolg voor de alimentatie die jij ontvangt of betaalt?

Op grond van de wet worden de bedragen van alimentatie elk jaar geïndexeerd. Dit geldt voor de kinderalimentatie en partneralimentatie. De indexering is bedoeld om de gevolgen van inflatie op te vangen. Hierdoor stijgt de alimentatie mee met de gemiddelde loonstijging.

Het gevolg van de wettelijke indexering is dat de alimentatie jaarlijks verhoogd dient te worden met het vastgestelde indexeringspercentage. De indexering geldt in beginsel altijd, tenzij dit door een rechter of in een overeenkomst expliciet is uitgesloten.

De indexering van de alimentatie gaat niet automatisch. Op de alimentatieplichtige rust jaarlijks de verplichting om de verschuldigde alimentatie vanaf 1 januari te vermeerderen met de wettelijk vastgestelde indexering over dat jaar. Voor dit jaar geldt dus dat de alimentatieplichtige de alimentatie vanaf 1 januari 2022 met 1,9% dient te verhogen.

Wat te doen als de alimentatie niet verhoogd wordt met de wettelijke indexering?

Mocht je ex-partner vergeten zijn om de alimentatie te vermeerderen met de nieuwe indexeringspercentage, dan raden wij jou aan om jouw ex-partner daar eerst zelf op aan te spreken. Mocht degene de alimentatie niet verhogen, dan kun je contact opnemen met het LBIO of een gerechtsdeurwaarder die voor jou de verschuldigde alimentatie gaat innen. Dit kan alleen op het moment dat de alimentatie is vastgelegd in een uitspraak van de rechter.

Is de alimentatieverplichting niet vastgelegd in een uitspraak, dan kun je niet gelijk overgaan tot het incasseren van de alimentatie. De alimentatieverplichting zal eerst door een rechter moeten worden vastgesteld. Er zal op dat moment een verzoekschriftprocedure moeten worden opgestart door een advocaat voor vaststelling van de alimentatie. Wanneer een uitspraak volgt, dan kun je met deze uitspraak de alimentatie gaan innen.

De achterstallige alimentatie en indexering kun je met terugwerkende kracht opeisen bij je ex-partner. Dit kan tot vijf jaar terug, gelet op de verjaringstermijn. Mocht je in de tussentijd je ex-partner een schriftelijk aanmaning hebben toegezonden, dan is de verjaring daarmee gestuit. Dit wil zeggen dat de termijn van vijf jaar opnieuw is gaan lopen op de datum van de aanmaning.

Heb je vragen over de indexering van de alimentatie? Of andere vragen met betrekking tot alimentatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Maria & Sevgi Familierecht Kasteleinenkampweg 11-C, Den Bosch | 073-2055111 info@mariaensevgi.nl | mariaensevgi.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).