Column

Het huwelijksvermogensrecht

Het huwelijksvermogensrecht

01-04-2022

Op het moment dat er sprake is van een echtscheiding, dienen er ook afspraken gemaakt te worden over de verdeling van de vermogensbestanddelen. Hoe een verdeling in zijn werk gaat, hangt onder andere af van wanneer je getrouwd bent en of er huwelijkse voorwaarden gemaakt zijn.

Voordat gekeken kan worden hoe de vermogensbestanddelen verdeeld moeten worden, is het van belang om te weten of er volgens het oude recht of het nieuwe recht getrouwd is.

Vóór 1 januari 2018 trouwde je standaard in gemeenschap van goederen. Dit betekende dat ook de bezittingen en schulden die de echtgenoten voor het huwelijk had, automatisch gezamenlijke goederen en schulden werden. Dit was de standaard, tenzij je huwelijkse voorwaarden bij een notaris liet opstellen. In de huwelijkse voorwaarden kon bijvoorbeeld worden overeengekomen dat er geen gemeenschap van goederen zou ontstaan bij het sluiten van het huwelijk. Huwelijken gesloten na 1 januari 2018 hebben echter een nieuw regime, te weten de beperkte gemeenschap van goederen. Hierbij blijven de bezittingen en schulden die de echtgenoten voor het huwelijk hadden van de echtgenoten zelf en vallen dan ook niet meer automatisch in de gemeenschap. Mochten de echtgenoten echter wel de wens hebben dat bepaalde zaken gemeenschappelijke zaken worden, dan kunnen zij hierover afspraken maken en dit vastleggen in huwelijkse voorwaarden.

Heb je vragen over het huwelijks-vermogensrecht of andere vragen met betrekking tot een echtscheiding? Neem dan gerust contact met ons op. Dan kunnen wij jou daarbij helpen en adviseren.

Maria & Sevgi Familierecht Kasteleinenkampweg 11-C, Den Bosch | 073-2055111 info@mariaensevgi.nl | mariaensevgi.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).