Opvallen? Adverteer in Bruist

Column

Scheiden zonder gedoe

Scheiden zonder gedoe

01-09-2023

Regelmatig krijg ik mensen aan de telefoon die aangeven dat ze willen scheiden, maar dan wel zonder gedoe en in vriendschap. Een mooi uitgangspunt voor een scheiding, zeker als er ook nog kinderen in het spel zijn. Immers je neemt afscheid van elkaar als partners, maar je blijft altijd verbonden met de andere ouder. Ondanks dit mooie voornemen, blijkt het soms wel lastig te zijn om zonder gedoe uit elkaar te gaan. Bezittingen en schulden moeten worden verdeeld. Er wordt gekeken naar de woonwensen, en nog veel meer.

et vraagt wat om zonder gedoe uit elkaar te gaan. Zoals bij deze mensen die ik mocht begeleiden tijdens hun scheiding. Voor het gemak noem ik ze even Tim en Sofia. Zij hadden contact met mij gezocht. We maakten een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Dit is altijd vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. De belangrijkste vraag is dan eigenlijk of het klikt. Als mediator word je intens in het leven van de beide partijen betrokken, belangrijke vraagstukken komen aan het licht en niet zelden gaat het over de invulling van je verdere leven. Mooie, maar wel intense gesprekken.

Zo ook dus bij Tim en Sofia. Sofia heeft het besluit genomen om uit elkaar te gaan. Voor Tim een verrassing. Hij had het eerst in laten dalen voordat hij verdere stappen wilde ondernemen. Uiteindelijk maakten we een afspraak voor een kennismaking. Tijdens een kennismaking kijk ik als mediator naar de wensen van het stel en we maken uitgebreid kennis. Om dit life event in goede banen te leiden is het belangrijk dat het klikt tussen alle partijen. Zitten we op dezelfde lijn, spreken we dezelfde taal en raar maar waar, klopt de humor aan beide kanten. Tijdens ons kennismakingsgesprek kwam de beslissing van Sofia ter sprake. Tim vertelde over de impact die deze beslissing had op zijn leven. Hoe hij zich daarbij voelde. Tegelijkertijd gaf hij aan dat Sofia zijn maatje is en dat ze dat blijft. Dat hij het fijn zou vinden als ze onderdeel zou blijven van zijn leven. Ze hadden immers ook zulke mooie tijden meegemaakt en samen twee prachtige (inmiddels volwassen) kinderen gekregen.

We hadden mooie gesprekken, en eigenlijk hele gezellige avonden. Ze gingen nog met elkaar naar bepaalde markten en ondernamen nog tochten. Sofia zei, hij is niet meer mijn partner maar wel een goede vriend. Iemand bij wie ik graag in de buurt wil zijn, maar niet meer samen een bed mee wil delen.

Een van de uitgangspunten bij hun scheiding was dat Tim het huis over kon nemen van Sofia en dat zij met dat geld en de afkoop van de partneralimentatie en het grootste deel van hun spaargeld een eigen plek kon vinden. Een eigen huisje kon kopen. Een plek waar zij een nieuw leven kon starten, een nieuw leven met rust en ruimte. Iets wat ze niet meer kon vinden bij Tim. De inmiddels volwassen kinderen (studerend) bleven dan bij Tim zodat zij hun studie af konden ronden.

Nadat we de kwestie over de woonwensen hadden afgerond, kwamen we op de inboedel. Als voorbeeld gaf ik aan wie bijvoorbeeld de pannen krijgt. Hierop stond Tim op, trok een la open en zei: ”hoeveel pannen wil je hebben, we hebben er hier minstens 20, daarnaast nog 3 airfryers, dus dat komt wel goed qua verdelen.” Ze zijn er goed uitgekomen. Ze hadden de wil om ervoor te zorgen dat ze samen na de scheiding ieder verder kunnen. Zowel financieel als qua woonwensen. Dat is gelukt. Gelukt omdat ze samen gekeken hebben naar wat het beste was voor elkaar, wat hadden zij nodig om verder te gaan na de scheiding.

Geen rancune, alleen het beste willen voor elkaar. Kan dat, zul je je afvragen. Ja dat kan. Het is niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt veel van jou als persoon, zeker als een scheiding niet jouw keuze is. Het vraagt van je of je die ander los wil en kan laten. Het vraagt van je of je de belangen van de ander net zo belangrijk vindt als van de ander. Het vraagt van je of je naar die ander wil luisteren. Open wil staan voor wat hij of zij wil. Het vraagt van je of je er het beste van wil maken, ook al is het niet jouw eigen keuze. Kortom het vraagt veel van beide partijen. Mijn rol als mediator bestaat dan ook uit het uitzoeken van de consequenties van de keuzes die zij willen maken. Kijken of de afspraken juridisch gezien kloppen of dat het misschien anders moet worden vormgegeven. Maar alles naar de wens van Tim en Sofia. Het is tenslotte hun scheiding en zij willen daar samen respectvol vorm aan geven. Het was namelijk niet alleen kommer en kwel. Zij hebben samen twee prachtige kinderen waar ze trots op zijn, ze hebben mooie herinneringen met elkaar.

Alleen het boek was uit, en er was geen epiloog.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder. Ik ontving een appje van Sofie. Ze had een huis gevonden en gekocht. Het leven na de scheiding en het wennen aan het los zijn van elkaar kon beginnen. Ik wens ze alle geluk toe.

Wil je meer weten over Scheiden zonder gedoe, neem dan eens vrijblijvend contact met mij op via 06-21326521 of petrakeller@zorgzaamscheiden.nl.

Zorgzaam Scheiden - Regio Den Bosch / Veghel 06-21326521 • Eigenaar: Petra Keller

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).