column

De kunst van het loslaten!

De kunst van het loslaten!

01-04-2019

‘Ga maar alleen, ik weet dat je het kan!’

De eerste zelfstandige stapjes, de eerste keer alleen buiten spelen, de eerste keer alleen naar school fietsen; je houdt je hart vast, maar je weet dat deze momenten gaan komen. Opvoeden is dan ook je kind stukje bij beetje loslaten. Voor veel ouders de moeilijkste opgave van het ouderschap.

Om iets goed te kunnen leren moet je het ervaren, doen en daar de ruimte voor krijgen. Door je kind stukje bij beetje los te laten, geef je het deze ruimte en bouwt het zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel op. Maar dat is soms best een beetje eng. De weg van loslaten naar zelfstandigheid is een proces dat start in de babytijd. Je kind leert nieuwe vaardigheden en doorloopt hierin 4 fasen; voorbeeld volgen, samen doen, alleen proberen en zelf doen. Je kunt pas los laten als je vertrouwen hebt in het kunnen van je kind. Maar je kind moet ook de kans krijgen om te leren op zichzelf te vertrouwen. Je zoekt dus continu naar het evenwicht tussen beschermen en los laten. Je kind heeft daarbij begeleiding en informatie nodig. Denk aan het kennen van de verkeersregels en het uitspreken van je verwachtingen alvorens hij zelfstandig naar school kan fietsen. Kinderen leren omgaan met diverse situaties wanneer zij daadwerkelijk de ruimte krijgen om er op uit te gaan. Hoe vaker je merkt dat je je kind dit vertrouwen kunt geven, hoe makkelijker het wordt je kind op weg te helpen naar een zelfstandig individu. Bij iedere nieuwe stap zul je trots zijn! Tips:
- Laat los in kleine stapjes die voor jullie samen goed voelen.
- Spreek je verwachtingen richting het kind uit en sta open voor de wijze waarop het kind naar de situatie kijkt. Ben je bewust van de signalen die hij aangeeft en de begeleiding die hij vraagt (of niet).
- Geef je kind het gevoel dat je hem vertrouwt en dat hij het kan. Al heb je zelf misschien nog wat twijfels, projecteer deze niet te veel op je kind.
- Prijs je kind wanneer het is gelukt en bied hulp wanneer het anders is gelopen dan verwacht.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).