column

Mijn dochter is zó anders                    dan mijn zoon…!

Mijn dochter is zó anders dan mijn zoon…!

01-08-2019

“Als mijn dochter ruzie heeft, dan praat ze daar over met mij… maar als mijn zoon ruzie heeft gehad krijg ik alleen te horen dat hij het andere kind heeft geslagen.”

Naast de uiterlijke verschillen, zijn jongens en meisjes vaak anders in gedrag en communicatie. Natuurlijk is ieder kind anders, heeft het eigen talenten en is het geslacht daarin niet bepalend, maar er zijn wel degelijk fysieke en cognitieve verschillen. Best handig om te weten, niet om kinderen in een hokje te plaatsen, maar meer zodat je het gedrag in perspectief kunt plaatsen.

Jongens hebben meer testosteron. Dit maakt dat jongens energieker en beweeglijker zijn. Zij vinden het leuk om te stoeien en fysiek met elkaar bezig te zijn. Jongens drukken plezier, stress en problemen, lichamelijk uit. De rechterhersenhelft, waar creativiteit, abstract denken en ruimtelijk inzicht zich bevinden is bij jongens meer ontwikkeld.

Bij meisjes is juist de linkerhersenhelft meer ontwikkeld, dit is het gebied waarin het taalcentrum zich bevindt. Zo zie je vaak dat meiden ruzies op proberen te lossen door te praten en veel meer op het sociale gebied gericht zijn dan op het motorische gebied. Daarnaast is de samenwerking tussen de hersenhelften bij meisjes beter dan bij jongens, zie het als een soort weg die bij jongens juist smaller wordt op het moment dat er ruzie is. Het feit dat deze ‘weg’ smaller wordt wil zeggen dat jongens de linkerhersenhelft, met de taalontwikkeling, ‘afsluiten’, waardoor ze eerst tot rust moeten komen om weer te kunnen praten en te kunnen uitleggen wat er is gebeurd.

Ondanks de verschillen blijft het zo dat dé standaard jongen of hét standaard meisje niet bestaat, elk kind is anders. Het is belangrijk om elk kind als individu te zien met eigen talenten en (wenselijke) omgangsvormen.

073-5221670 | info@goudvisje.nl | www.goudvisje.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).