Adverteren werkt!

column

Oververhitting bij uw hond?

Oververhitting bij uw hond?

01-08-2020

Op het moment dat ik dit schrijf, staan we aan het begin van een verwachte hittegolf. Ik heb nu al zin in een dagje strand met de kinderen. Elk jaar blijft het mij vervolgens verbazen, als ik zelf, puffend en zwetend op het strand in de volle zon lig, er honden op het strand zijn. Dikwijls is dit erg goed geregeld. Met een schaduwplek voor de hond, waterbak en soms zelfs een badje om direct in te kunnen afkoelen. Maar helaas geldt dit niet altijd….. De hond ligt dan in de volle zon te hijgen…

Uw hond draagt in de zomer altijd een jas, zorg voor voldoende verkoeling!

Wist u dat een hond niet kan zweten zoals wij dat doen; door middel van zweetklieren verdeeld over ons hele lichaam? Een hond kan alleen warmte kwijtraken via de tong door middel van hijgen en via de voetkussentjes.

Symptomen van oververhitting zijn: extreem hijgen, kwijlen, braken, donkerrode soms paarse slijmvliezen, sloom, door de benen zakken, temperatuur boven de 40,5 graden en uiteindelijk zelfs buiten bewustzijn raken. Overkomt dit uw hond, neem dan direct contact op met uw dierenarts. Afkoelen moet geleidelijk gebeuren. Gooi dus geen emmer ijskoud water over uw hond. Het beste advies wat ik u als dierenarts kan geven is om met warm weer uw hond zo veel mogelijk binnen te laten (of een andere zeer koele plek). Laat uw hond nooit alleen in de auto achter, ook niet met een raam open. Ga op het warmste moment van de dag niet wandelen of fietsen met uw hond. Zorg voor voldoende drinkwater (neem eventueel een petfles mee). Is het voor u te warm overdag om buiten te gaan wandelen, doe het dan ook uw hond niet aan.

Kortom, wees een verstandig baasje.

Zijlweg 68 Haarlem 023 – 531 60 33 www.merelsdierenkliniek.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).