column

Aansprakelijkheid  voor dieren

Aansprakelijkheid voor dieren

01-01-2021

In deze tijden van veel thuiswerken en thuis zijn, is het voor veel mensen aantrekkelijk een hond (of ander huisdier) te nemen. Niets gezelliger dan dat, zo ondervinden wij iedere dag! Maar weet u eigenlijk welke risico’s dierenbezit met zich brengt?

Wilt u daarover meer weten, neem dan contact met ons op!

Wat als uw hond op straat iemand aanvalt of bijt? En wat als u degene bent die wordt gebeten, kunt u zich dan richten tot het baasje? In principe is de bezitter van een dier aansprakelijk voor de schade die dat dier aanricht. Het gaat om zogeheten “risicoaansprakelijkheid”, de eigenaar is aansprakelijkheid, ook zonder dat hem of haar een verwijt kan worden gemaakt. De gedachte achter deze risicoaansprakelijkheid is dat een dier een eigen energie heeft en onberekenbaar kan zijn. Dat betekent dat een risico op schade bestaat, waar de dierenbezitter als het ware voor heeft “gekozen”.

Toch kan deze aansprakelijkheid voor dieren veel ingewikkelde situaties opleveren. Zo is het van belang of de eigenaar controle heeft over het dier, denk bijvoorbeeld aan een paard dat wordt aangestuurd door een ruiter. Ook is soms sprake van “eigen schuld”, bijvoorbeeld als een dier wordt opgehitst. Een op het oog simpele bepaling kan dus toch tot grote discussies leiden.

Wij helpen u graag verder indien u slachtoffer bent geworden van een incident met een dier. U kunt daarvoor vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor. Ook onze kantoorhond Cato heet u van harte welkom.

Kleine Houtweg 113 Haarlem | 023-8200690 info@vanww.nl | www.vanww.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen