column

Bescherming voor zwakkere verkeersdeelnemers

Bescherming voor zwakkere verkeersdeelnemers

01-03-2021

Door de coronacrisis zijn we massaal meer gaan wandelen. Ook trokken we er meer op uit op de (wielren)fiets. Goede activiteiten om fit en gezond te blijven. Of voor ontspanning en natuurbeleving.

Helaas zijn voetgangers en fietser wel veel kwetsbaarder in het verkeer. Zij lopen immers meer risico op zwaarder letsel na een aanrijding met een motorrijtuig (auto, scooter, motor etc.). Daarom worden fietsers en voetgangers gezien als ‘zwakkere verkeersdeelnemers’ en geldt een speciale wettelijke regeling bij een aanrijding met een motorrijtuig.

Of je in het geval van een aanrijding met een motorrijtuig al je schade vergoed kunt krijgen, hangt (onder andere) af van je leeftijd. Bij een aanrijding tussen een fietser of voetganger jonger dan 14 jaar, krijgt het kind altijd 100% van de schade vergoed. Dit is ook het geval als de bestuurder van het motorrijtuig keurig heeft gereden en geen enkel verwijt valt te maken.

Is de fietser of voetganger 14 jaar of ouder, dan is de (verzekeraar van de) bestuurder in principe aansprakelijk voor de schade. Uitzondering hierop is als de bestuurder kan aantonen dat er sprake is van overmacht en hem geen enkel verwijt valt te maken. Dan heeft de fietser of voetganger geen recht op schadevergoeding.

Is er geen sprake van overmacht, dan zal de verzekeraar van de bestuurder van het voertuig tenminste 50% van de schade van de fietser of voetganger moeten betalen. Dit geldt ook als er sprake is van eigen schuld van de fietser of voetganger.

Soms heb je als fietser of voetganger recht op een vergoeding die hoger is dan 50%. De ernst van de verkeersfouten van beide partijen of de ernst van het letsel zijn onder meer factoren die meespelen bij een eventuele hogere vergoedingsplicht.

Hebt u hierover vragen, bel of mail ons dan vrijblijvend!

Kleine Houtweg 113 Haarlem | 023-8200690 info@vanww.nl | www.vanww.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen