Adverteren werkt!

column

Gadver,  maden op mijn huisdier!

Gadver, maden op mijn huisdier!

01-05-2021

Als de temperatuur buiten weer omhoog gaat, gaat de activiteit van vliegen ook weer omhoog. Vooral strontvliegen, het zit ‘m al in de naam. Deze drekvliegen houden heel erg veel van de uitwerpselen van onze huisdieren. In de winter zie je die vliegen veel minder, maar richting de zomer worden zij weer veel actiever.

pas op, onsmakelijke tekst!

Zolang deze vliegen op de uitwerpselen zitten die op de grond liggen, is er meestal sprake van alleen een beetje ongemak voor de mens. Echter, als deze uitwerpselen nog vastzitten aan onze huisdieren wordt het toch een ander onsmakelijk verhaal.

Voor vliegen maakt het niet uit waar de ontlasting zich bevindt. Sterker nog, als je lekkere verse (stinkende) ontlasting hebt, dan heb je ook vliegen. Honden en katten met diarree, maar ook konijnen die hun zachte ontlasting niet opeten, trekken heel erg veel vliegen aan. Deze vliegen leggen eitjes in de vacht van onze huisdieren. Dit is het moment dat het mis gaat. Uit die vliegeneitjes komen larven. Deze larven doen zich graag tegoed aan een lekker stukje vlees, ons huisdier dus. Als je goed luistert, kun je de maden horen ‘knagen’ aan het ‘vlees’. In hele korte tijd kunnen maden al behoorlijke schade aanrichten aan de huid, spieren en kunnen via deze weg, eventueel zelfs in de buik van uw huisdier komen. Zitten de maden nog oppervlakkig? Dan kan de dierenarts bijna alle maden verwijderen en de wonden goed verzorgen. Maar hoe meer schade de maden aanrichten, hoe slechter de prognose wordt.

Wist u dat één vlieg per keer zo’n 100-150 eitjes kan leggen? Tijdens warme omstandigheden kunnen de eitjes al na 8 tot 10 uur uitkomen. En wist u dat de maden in 5-10 dagen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, uitgroeien tot een lengte van 8-10 mm lang? Ziet u maden op uw huisdier? Wacht dan niet een dag, maar neem direct contact op met uw eigen dierenarts.

Zijlweg 68 Haarlem 023 – 531 60 33 www.merelsdierenkliniek.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).