Adverteren werkt!

column

Rechten van het slachtoffer tegen de dader in de strafzaak

Rechten van het slachtoffer tegen de dader in de strafzaak

01-06-2021

1. Goede mogelijkheden De afgelopen vijftien à twintig jaar is de positie van het slachtoffer in een strafzaak bij de rechtbank versterkt. Als iemand wordt verdacht van een strafbaar feit (bijv. een mishandeling of een verkeersongeval) en het Openbaar Ministerie besluit deze verdachte te vervolgen, heeft het slachtoffer - ook wel benadeelde partij genoemd - belangrijke rechten, de zogeheten slachtofferrechten. Het uitoefenen van die rechten heet in het juridisch jargon Voeging Benadeelde Partij.

2. Welke rechten heeft het slachtoffer?

Het slachtoffer mag in de eerste plaats met de Officier van Justitie een afspraak maken om een toelichting te geven op de gevolgen van het strafbare feit. Andere voorbeelden zijn het uitoefenen van het spreekrecht tijdens de zitting, het mogen ontvangen van het procesdossier en het indienen van een claim tegen de verdachte. Het slachtoffer wordt daarmee procesdeelnemer in de strafzaak.

3. Eenvoudig en goedkoop

Veel mensen weten niet dat het voegen als benadeelde partij een eenvoudige mogelijkheid biedt aan het slachtoffer om zijn schade te verhalen. Het voegen als benadeelde partij kost niets bij de rechtbank en is dus veel goedkoper dan het voeren van een civiele procedure bij de rechtbank.

Hebt u hierover vragen? Belt u dan met uw (toekomstige) advocaat.

Kleine Houtweg 113 Haarlem | 023-8200690 info@vanww.nl | www.vanww.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).