Adverteren werkt!

column

Rijangst na een ongeval

Rijangst na een ongeval

01-09-2021

Het is niet ongewoon dat iemand na een verkeersongeluk rijangst ontwikkelt. De ernst daarvan varieert: de één durft helemaal niet meer deel te nemen aan het verkeer, de ander is slechts wat meer op z’n hoede. In welke mate dan ook, rijangst kan het plezier in autorijden erg aantasten.

De angst om te rijden ontstaat op verschillende manieren. In onze praktijk is een verkeersongeval meestal de aanleiding. Een dergelijke gebeurtenis heeft een traumatische werking op lichaam en geest. Dit zorgt ervoor dat in het brein een connectie wordt gemaakt tussen autorijden en angst. Deze angst wordt tijdens het autorijden getriggerd, bijvoorbeeld door een fietser die plotseling oversteekt. Het gevolg is een sterke lichamelijke reactie (verhoogde hartslag, spanning, zweten) en een geestelijke reactie (angstige gedachten). Deze reactie versterkt bovendien het verband tussen autorijden en angst waardoor de klachten steeds erger worden. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Rijangst kan op meerdere manieren worden behandeld. Zo bestaan er rijscholen waar instructeurs met gespecialiseerde kennis praktijklessen kunnen geven die gericht zijn op het overwinnen van rijangst. Ook bestaan er therapieën zoals exposure (stap voor stap de angst overwinnen) en EMDR (traumaverwerking) waarmee de angst kan verminderen of kan worden overwonnen. Ademhalingsoefeningen en Mindfulness zijn tools die helpen de lichamelijke spanning te beheersen en te verminderen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met onze inhouse herstelcoach Sabine Gigengack.

Kleine Houtweg 113 Haarlem | 023-8200690 info@vanww.nl | www.vanww.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).