Opvallen? Adverteer in Bruist

bruisende zaken

‘Herstellen van een eetstoornis is wel degelijk mogelijk’

‘Herstellen van een eetstoornis is wel degelijk mogelijk’

01-03-2023

Tien jaar lang werkte Irene de Groot bij een (inmiddels grote) ggz-instelling. Ze begeleidde mensen met eetstoornissen en hun naasten op hun weg van herstel. Niet zo vreemd want zelf worstelde ze ook jaren met een eetstoornis.

Wil jij zijn wie je altijd al was?

Haar persoonlijke ervaringen, gecombineerd met haar specialistische kennis zet ze graag in om anderen verder te helpen. Dat doet ze tegenwoordig vanuit haar eigen praktijk Juniper in Spaarndam. “Als je tot je eigen, unieke kern komt en kunt zijn wie je altijd al was, heb je de eetstoornis niet meer nodig. Dat vertrouwen wil ik mijn cliënten meegeven”, aldus Irene.

“Niet alleen mensen met een ernstige eetstoornis, zoals anorexia, boulimia of eetbuistoornis, kunnen bij mij terecht maar ook mensen met een ander eetprobleem”, vervolgt Irene. “Je gewicht hoeft dus echt niet extreem laag te zijn. Je kunt net zo goed een normaal of overgewicht hebben met een flink eetprobleem. Elke persoon achter de eetstoornis of het eetprobleem heeft een heftige belevingswereld. Dat moet je dus sowieso heel serieus nemen.”

Maatwerk

ene merkt dat veel cliënten het fijn vinden dat ze zich gezien haar eigen worsteling in het verleden goed kan voorstellen wat zij doormaken. “Het maakt het contact maken vaak gevoelsmatig veiliger. We begrijpen elkaar en we spreken elkaars taal. Bovendien heb ik inmiddels zoveel gezien en gehoord, ik vind niets meer gek. Een standaard aanpak heb ik niet. In de therapie en/of begeleiding op basis van een stuk spiritualiteit en antroposofie gebruik ik niet alleen mijn persoonlijke geschiedenis, ik combineer deze met mijn jarenlange ervaring in de reguliere zorg. Tijdens de intake kijken we samen welke behandeling voor jou werkt en waar je naar toe wilt werken. In de eerste sessies gaan we vaak in op de betekenis die een eetstoornis heeft in je leven. Hoe deze jou dient. Dat helder hebbende, kunnen we gericht aan de slag.”

Balans tussen lichaam en geest

ij alles wat Irene doet, draait het om verbinden, luisteren en samen onderzoeken. “Ik doe mijn best om een veilige omgeving te creëren zodat jij naar jezelf durft te kijken. Ik heb oog voor de mens achter het eetprobleem. Gezamenlijk gaan we op ontdekkingstocht om erachter te komen welke functie deze heeft in jouw leven. Daar vinden we namelijk ook de oplossing. Alle aandacht gaat naar het erachter komen wie je in essentie bent, wat je van daaruit werkelijk wilt. Dit is te realiseren via een balans en samenwerking tussen lichaam en geest.”

Persoonlijke drive

Volgens Irene is het een hardnekkig misverstand dat je altijd last blijft houden van een eetstoornis. “Alleen al daarom vind ik het belangrijk om cliënten te inspireren met mijn verhaal. Mijn eetstoornis ligt ver achter mij. Natuurlijk heb ik net als iedereen mijn dagelijkse sores en ontwikkelpunten, maar ik ben gelukkig, heb een gezin met vier kinderen en een waardevolle praktijk. Het is dus echt mogelijk om volledig te herstellen. Mijn drijfveer om dit werk te doen, ligt puur in het helpen van mensen, met datgene waar ik kennelijk goed in ben. Ik gun iedereen de liefde en gemoedsrust die ik zelf heb mogen ervaren door het durven loslaten van mijn alles omvattende eetprobleem.”

Terug naar jouw essentie

Kerklaan 3, Spaarndam 06-31072342 irene@praktijk-juniper.nl www.parktijk-juniper.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11032	Juniper - Therapie en begeleiding bij eetstoornissen