Opvallen? Adverteer in Bruist

bruisende zaken

Bedrijf starten in Duitsland? Zo doe je dat!

Bedrijf starten in Duitsland? Zo doe je dat!

13-10-2022

De Duitse markt biedt volop kansen voor Nederlandse ondernemers. Door een bedrijf of vestiging in Duitsland op te richten, kun je die kansen benutten. Helaas zitten er aan het starten van een Duits bedrijf wel wat haken en ogen. Wat zijn die haken en ogen en hoe start je succesvol een bedrijf in Duitsland?

GmbH of UG?

De Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH) is de meest gekozen rechtsvorm in Duitsland. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse bv. Het grote voordeel is dat de eigenaar en de aandeelhouders niet privé aansprakelijk zijn voor eventueel gemaakte schulden. Het nadeel is dat er een startkapitaal van 25.000 euro benodigd is. Daar komt nog bij dat het verplicht is een fysiek adres te hebben in Duitsland en dat de GmbH een lokale vertegenwoordiger moet hebben.

Een andere optie is een UG. Dat is een Unternehmergesellschaft. In Nederland is dit een flex-bv. Het startkapitaal mag minder dan 25.000 euro zijn, maar bedrijven moeten wel een deel van hun winst reserveren om toch een kapitaal van 25.000 euro op te halen. In Duitsland hebben bedrijven met deze rechtsvorm een vrij negatief imago.

Zweigniederlassung

Als niet-Duits bedrijf kun je ook een ‘Zweigniederlassung’ opstarten. Dat is niets meer dan een vestiging. Je bent juridisch en administratie onderdeel van het moederbedrijf en je voert vergelijkbare zakelijke activiteiten uit. In Duitsland maakt men onderscheid tussen zelfstandige en niet-zelfstandige Zweigniederlassungen. Uiteindelijk blijft het moederbedrijf eindverantwoordelijk.

Een bedrijf registreren

Een bedrijf starten in Duitsland kan alleen als je je onderneming aanmeldt voor het openbare handelsregister. Dat moet gebeuren via de notaris. Ook moet je als ondernemer een zakelijke rekening in Duitsland openen, waar het startkapitaal op gestort wordt. Daarnaast verlangt de overheid allerlei documenten, zoals statuten en andere akten.

Je moet je ook inschrijven bij het Gerwerbeambt (handelskantoor). Er is een uitzondering voor vrije beroepen, zoals architecten, artsen en advocaten. Registratie kost meestal enkele tientallen euro’s. Je kunt dit vergelijken met het registreren bij de Kamer van Koophandel Duitsland.

Je eerste Duitse personeel

Als bedrijf wil je natuurlijk Duitse klanten binnenhalen. Dat doe je het best met Duits personeel aan je zijde. Zij hebben immers de kennis van de Duitse markt, en je voorkomt taalbarrières. Bij het Duitse Bundesagentur für Arbeit kun je zelf vacatures plaatsen en naar geschikte medewerkers zoeken. Je kunt ook op zoek gaan via online platformen als XING en Indeed. XING is het belangrijkste jobplatform in Duitsland, met meer dan 14 miljoen gebruikers.

Er zijn ook allerlei bureaus die je kunnen helpen met het recruiten van Duits personeel. Onderschat ook niet het belang van regionale kranten en vakbladen: er worden nog steeds volop vacatures in geplaatst.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


09085 - Booij Parket Wonen met Lef