Column

Afdekongevallen

Afdekongevallen

01-02-2019

Op de rotonde bedenkt de automobilist zich, haalt mij rechts in, gaat over het betonbandje om alsnog ook linksaf te slaan. Ik val. De reactie van de automobilist: Ik had je niet gezien. Op 1,5 meter afstand blijf ik op een dikke witte BMW met fluoriserende kleding en helm onopgemerkt.

Van alle ernstige en dodelijke motorongevallen is 50% een botsing tussen een motor en een auto, omdat de motor over het hoofd wordt gezien. Dit soort ongevallen noemen we afdekongevallen. Het gaat bijna altijd om voorrangsfouten van een automobilist. Bron: Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) Motorrijders raken vooral in conflict met tegemoetkomende afslaande voertuigen, of voertuigen die vanuit een zijweg een hoofdweg oprijden.

In het voorbeeld gaat voor de gele auto de aandacht volledig naar de blauwe auto, niet naar de motor, al danst er een gorilla op de motorkap van de gele auto.

Het risico op een ongeval met dodelijke afloop is voor een motorrijder 20 keer groter dan voor een automobilist. Is de motorrijder dood, wordt het jouw levenslange trauma als betrokken automobilist, ongeacht de schuldvraag. Risico = kans x gevolg. De meeste winst behaal je door de kans op een ongeval te minimaliseren. Leest de minister van I en W mee? Subsidieer educatie i.p.v. investeren in asfalt.

In het volgende nummer: De gevaren van het coulisse effect. Mijn werk is mijn verslaving waar iedereen beter van wordt.

Sint Agathaplein 15, Boekel info@ingridlucassenmotorenautorijschool.nl 06-48712472 / 0 492-771345 www.ingridlucassenmotorenautorijschool.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND

De Peel Bruist
Klik om het magazine te lezen


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).