column

Spreken vanuit je basis

Spreken vanuit je basis

01-12-2019

Stemgeven is feitelijk uitademen, zodoende dat het belang van adem dit keer centraal staat.

GewoonLise wenst iedereen gezellige feestdagen en een verrijkend, vitaal en verkwikkend 2020!

Stemgeven is een proces van de juiste spieren aan- en ontspannen. Dus iedere spier binnen je ‘Core’ heeft invloed op je spreek- en zangadem. Met ‘Core’ wordt bedoeld: je buik- en rugspieren van flanken tot bil en bekkenbodem. In het Nederlands ook wel Kern of Basis genoemd.

Vaak is de adem- en stemkracht verschoven naar schouders, nek en keel. Dit maakt dat de adem stokt in de keel, niet tot aan de core reikt en dus een hoog en geknepen kan stemgeluid geven en soms zorgt voor pijnklachten bij het spreken en zingen.

Wil je dit oefenen? 1. Ga op je rug liggen met opgetrokken knieën; 2. Adem in naar de onderbuik, en hou de keel open. De rug blijft gegrond. 3. Blaas de adem uit op ‘ffff’ terwijl je de navel naar je rug brengt.

Merk je dat er spanning op de keel staat? Dat de lage adem niet lukt? Of dat de rug constant van zijn plek wil. Dan is dit te trainen door core- en ontspanningsoefeningen te doen.

Het effect van het oefenen is een krachtiger en duurzamer adembeweging zonder spanning op de schouders, nek en keel. Deze mooie lage adem kan tevens ontspannend werken tijdens drukke (feest)dagen.

Lise Robberegt werkt sinds 2015 als logopedist en heeft in haar vak een eigen zienswijze ontwikkeld. Met logopedie als basis richt ze zich op de rol van stem- en ademcoach en behandelt vanuit haar praktijk GewoonLise mensen van alle leeftijden die last hebben van stem-, spraak, adem- en/of keelklachten. Ze kijkt daarbij verder dan alleen de technische aspecten van het stemgebruik.

Like en volg GewoonLise op Facebook en Instagram voor wekelijkse inspiratie.

Rozengracht 22, Zutphen | 06-15000880 gewoonlise@outlook.com | www.gewoonlise.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).