BRUISENDE COLUMN

Zutphen monumentenstad

Zutphen monumentenstad

18-01-2017

Zutphen is een monumentenstad bij uitstek.

Je treft de vele monumenten voornamelijk aan in het centrum van de stad en daarmee is Zutphen eigenlijk meteen ook een soort openluchtmuseum. De Hanzestad neemt met bijna 400 rijksmonumenten en ruim 500 gemeentelijke monumenten de eerste plaats in onder de Gelderse monumentensteden. In Nederland is Zutphen één van de belangrijkste historische stadskernen (beschermd stadsgezicht) met een bijzonder groot aantal middeleeuwse, vooral 14e-eeuwse, huizen. Hiermee wordt de schoonheid van Zutphen grotendeels ook bepaald. Je kunt gerust stellen dat Zutphen zonder al haar monumenten niet zo mooi zou zijn geweest!



Het Wijnhuisfonds

Met al die prachtige monumenten in de stad, betekent het ook dat deze goed onderhouden moeten worden. Het Wijnhuisfonds werd in 1927 opgericht en is daarmee één van de oudste restaurerende instellingen van ons land. Maar het fonds doet meer dan monumentale panden opknappen en behouden. Het Wijnhuisfonds heeft hart voor het totale historische karakter dat Zutphen siert. In nastreving hiervan heeft het Wijnhuisfonds in totaal al 99, doorgaans erg verwaarloosde, panden in Zutphen gerestaureerd en in bruikbare staat hersteld. Daarnaast bewaakt en ondersteunt het Wijnhuisfonds, waar nodig, cultuurhistorische waarden. Daarnaast reikt het Wijnhuisfonds elke twee jaar de prestigieuze Paltsprijs uit. Deze stimuleringsprijs is bedoeld voor particulieren en bedrijven die hun pand of locatie op cultuurhistorisch verantwoorde wijze hebben opgeknapt.


Zutphense Pracht

Zutphense heeft al ruim 5 jaar haar eigen magazine gericht op de monumenten van de stad en hun bewoners. Zutphense Pracht bevat ook al het nieuws over Monumentenzorg, Bouwhistorie en Archeologie van de Gemeente Zutphen en dat van de Stichting Wijnhuisfonds. Het verschijnt twee keer per jaar en is voor € 5,95 te koop in alle Zutphense en Warnsveldse boekhandels.




Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).