Opvallen? Adverteer in Bruist

bruisende zaken

Zo zorg jij voor een veilige werkomgeving

Zo zorg jij voor een veilige werkomgeving

01-05-2022

Veiligheid staat voor op. Of je nu werkt in een fabriek met gevaarlijke machines of op een kantoor achter je laptop, veiligheid is altijd belangrijk. Er zijn dan ook verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de mate van veiligheid binnen een werkplek. Denk hierbij aan inbraakgevoeligheid, brandgevaar of gevaarlijke werkzaamheden waarbij een ongeluk zeker denkbaar is. Hoe je jouw werkomgeving veiliger kunt maken lees je in deze blog.

Een goed veiligheidsplan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je een goed veiligheidsplan hebt opgesteld waarin je alle mogelijke risico’s in opneemt. Dit noemen wij een RI&E ofwel een Risico Inventarisatie en Evaluatie. Hiermee worden de risico's van een organisatie gedocumenteerd. Denk hierbij aan de nooduitgang routes of de plekken waar een aed te vinden is in het pand. Daarnaast is het ook belangrijk om de bedrijfshulpverleners te benoemen in het plan. Zij zijn namelijk het eerste aanspreekpunt bij een noodgeval en dus is het belangrijk dat iedereen in het bedrijf weet waar hij moet zijn bij dit soort situaties. Ook is het van belang om in het veiligheidsplan een brandveiligheidsplan te maken.

BHV’ers 

Om het veiligheidsplan goed te kunnen uitvoeren zijn er bedrijfshulpverleners nodig. Je kunt deze krijgen door medewerkers een BHV cursus te laten volgen. Wat houdt dat nou precies in? Een BHV’er is iemand binnen het bedrijf die in geval van nood werknemers en klanten in veiligheid kan brengen. De BHV’er is opgeleid om te weten hoe hij mensen uit een brandend gebouw moet begeleiden maar ook hoe hij eerste hulp moet verlenen bij een ongeval. Reanimeren en verbanden aanleggen zijn een greep uit de werkzaamheden van een BHV’er. Het is belangrijk dat er voldoende BHV’ers aanwezig zijn op elke werkdag, bij een groter bedrijf met veel medewerkers of klanten moet dit aantal dus hoger zijn dan bij een kleiner bedrijf. Het is een regel dat er altijd verplicht 1 BHV’er aanwezig moet zijn dus ook aan het einde van de dag. Vaak is de BHV’er dan ook een leidinggevende of eindverantwoordelijke die het vaakst aanwezig is. Om de kwaliteit van de BHV’ers te waarborgen moet er elk jaar een nieuwe BHV cursus worden gedaan. Na 1 jaar verloopt het diploma en moet er een opfriscursus gedaan worden.

 

Hoe je het ook wend of keert, veiligheid staat altijd voor op. Zorg als werkgever voor een veilige werkomgeving waarin je medewerkers zich prettig voelen. Een uitgebreid veiligheidsplan en goede BHV’ers dragen daar zeker aan bij en zullen zorgen voor een betere werkomgeving en dit is zeker van belang voor je bedrijf. Want happy people is een happy business.

https://www.bhv.nl/bhv-cursus/

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).