BRUISENDE COLUMN

Huis de Wildeman

Huis de Wildeman

01-05-2018

Zutphen is een historische stad vol fraaie monumenten. Elke maand kiest Bruist Achterhoek samen met het monumentenblad Zutphense Pracht een monument van de maand.

Huis de Wildeman aan de Zaadmarkt 88 in Zutphen heeft een nieuwe bewoner. Sinds de zomer van 2017 huist Muziek Museum Het Geelvinck in dit historische patriciërshuis. Achter de klassieke gevel zijn twee stijlkamers ingericht, waar de bezoeker een prachtig inkijkje krijgt in de sfeer van de huiskamerconcerten in de negentiende eeuw. En nog steeds worden er regelmatig concerten gegeven.


Het museum, met als zustermuseum het Geelvinck Pianola Museum in Amsterdam, heeft de meest omvangrijke Nederlandse collectie historische piano’s uit de 18e en 19e eeuw in haar collectie. Unieke stukken zijn een tafelpiano van de Franse koningin Marie-Antoinette (1755-1793), de vrouw van Lodewijk XVI; het kleinste muziek instrument ter wereld; de tafelpiano van Prinses Sophie, dochter van Koning Willem II en een zeer vroege vleugel uit 1783. 


Ook de wereldberoemde componist Ludwig van Beethoven, van wie al in de 19e eeuw bekend stond dat hij mogelijk in Zutphen is geboren, heeft een belangrijke plaats in het museum. Op de eerste etage is een tentoonstelling ingericht rond Beethoven en Zutphen waarbij zijn vernieuwing als startpunt wordt genomen voor het verhaal van de piano. 


Diep weggestopt op de zolderverdieping van het achterhuis, bevindt zich in de unieke Rooms Katholieke schuilkapel De Wildeman uit 1628. Het vormt een stille herinnering aan de wijze waarop in vroeger eeuwen sociaal-maatschappelijk naar het geloof gekeken werd. 


In de nieuwste editie van Zutphense Pracht, verschijning medio mei, leest u alles over huis De Wildeman en het Geelvinck Muziek Museum. Het magazine over erfgoed is verkrijgbaar in alle boekhandels van Zutphen, Warnsveld en Brummen of via 

info@zutphensepracht.nl.  



Brigiet Bluiminck

Hoofdredacteur Zutphense Pracht

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).