bruist WONEN

Woon en leef lekker duurzaam

Woon en leef lekker duurzaam

31-05-2018

Duurzaam... je hoort het woord tegenwoordig steeds vaker. Duurzaam ondernemen, duurzaam voedsel, maar ook duurzaam wonen. Maar wat is dat nu precies, dat duurzaam wonen? En hoe doe je dat? We vertellen je er graag wat meer over en geven je meteen wat tips om zelf duurzamer te wonen.

alle kleine beetjes helpen, dus besparen op energie en water is een goed begin

De meeste mensen zullen bij het horen van ‘duurzaam wonen’ al snel denken aan het besparen op energie en water. En inderdaad, dit valt zeker onder die noemer, maar duurzaam wonen is meer dan dat alleen. Zo heeft het ook betrekking op de materialen die worden gebruikt tijdens het bouwen van een huis en bijvoorbeeld de keuzes die je maakt voor je interieur. Nu heb je op die laatste twee zaken niet veel invloed meer als je huis al is gebouwd en je er al een tijdje woont, maar alle kleine beetjes helpen, dus besparen op energie en water is een goed begin. Dit is niet alleen gunstig voor je eigen portemonnee, maar je investeert ook nog eens in de toekomst.

Zorg voor goede isolatie Dit klinkt waarschijnlijk lastiger of in ieder geval duurder dan het hoeft te zijn, want zelfs het aanbrengen van tochtwering bij deuren en ramen kan al heel wat opleveren. Het grootser aanpakken, bijvoorbeeld met dubbel glas en vloerisolatie, kan natuurlijk ook, maar dat kost uiteraard wel wat meer. Kosten die je overigens na verloop van tijd zeker weer terugverdient door de energie die je bespaart.

Zonnepanelen Duurzaam wonen kan ook betekenen dat je ervoor kiest om zelf energie op te gaan wekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen.

Heb je zelf geen huis waar dit mogelijk is, dan kun je ook investeren in een zonne-panelen-project, bijvoorbeeld in een collectief zonnedak.

Wees zuinig De verwarming een graadje lager, lampen niet onnodig laten branden en opletten met de hoeveelheid water die je op een dag gebruikt, kan ook al flink wat schelen. Kruip dus lekker onder een dekentje, doe de lampen uit als je een vertrek verlaat, douche een minuutje korter en je bent al duurzaam bezig.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND

Zutphen Bruist
Klik om het magazine te lezen


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).