COLUMN SANNE VAN HEERDE

Hardnekkig leesprobleem is dyslexie… of toch niet?

Hardnekkig leesprobleem is dyslexie… of toch niet?

29-06-2018

Soms komen we kinderen tegen die, ondanks hulp en veel oefenen, niet tot vlot lezen komen.

Vaak klagen deze kinderen ook over hoofdpijn (boven de ogen), verloopt het lezen hakkelend en aarzelend vooral wanneer er langer gelezen wordt, regels worden overgeslagen en/of letters omgedraaid en zo af en toe gaat er een oog tranen of pijn doen tijdens het lezen. Soms is het handschrift ook slordig. Veel van deze kinderen hebben de diagnose dyslexie gekregen. Maar wat nu als er in de visuele vaardigheden iets niet helemaal goed zit? De opticien heeft geconstateerd dat de gezichtsscherpte goed is, of heeft een bril aangemeten. Waarom helpt dat dan niet? Scherp kunnen zien houdt niet in dat het kijken altijd prettig is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ogen niet optimaal samenwerken, of onvoldoende kunnen fixeren op een bepaald punt bijvoorbeeld tijdens het lezen of zelfs dubbelzien. U kunt zich voorstellen dat dit voor onder andere het leren in het algemeen een groot probleem kan zijn. En dan helpt extra leesondersteuning of een dyslexiebehandeling dus ook niet of nauwelijks. Maar hoe weet u nu of uw kind last heeft van een beperking in de visuele vaardigheden? Sinds kort kan uw kind bij Logopediepraktijk Rondom Taal hierop gescreend worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen of een kijkje nemen op onze website.

Vijfmorgenstraat 18 Zutphen | 06-16818979 www.logopediepraktijkrondomtaal.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).