BRUISENDE COLUMN

Tobias Nierop is Johan Cruijff in 14 de musical: ‘Het spelen van een hoofdrol is net topsport’

Tobias Nierop is Johan Cruijff in 14 de musical: ‘Het spelen van een hoofdrol is net topsport’

30-11--0001

Tobias Nierop vertolkte al ruim driehonderd keer de rol van Johan Cruyff in 14 de musical. Ook in 2024 kruipt de acteur in de huid van de Nederlandse topvoetballer. “De rol van Cruyff kan ik inmiddels dromen, maar keer op keer blijft het bijzonder om iemand te spelen die zoveel voor mensen heeft betekend.”

Maak kans op voorstellingstickets en twee weken gratis streaming. Ga naar theater.nl/bruist

Tobias heeft zelf niet op hoog niveau gevoetbald en is ook niet de grootste voetbalfan, maar hij is Cruyff in de loop der jaren wel gaan volgen. Waarom? Vanwege zijn uitspraken. “Ik ken zijn uitspraken bijna allemaal. De meest bijzondere vind ik ‘Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen’.”

Evalueren

De 35-jarige acteur staat meerdere keren per week op het podium. In het weekend zelfs twee keer per dag. “Ik blijf zo wel lekker in het ritme, want als ik even een pauze heb gehad, moet ik er toch weer inkomen. Na iedere voorstelling evalueer ik. De ene voorstelling is de andere namelijk niet.” Tobias probeert ook de actualiteit op een creatieve manier in de musical te verwerken. “Ajax presteerde in november 2023 bijvoorbeeld buitengewoon slecht. Ze stonden zelfs laatste. Ik stelde mijzelf als Cruyff en Ajax kwetsbaar op. Dat is iets wat normaal niet bij het imago van Cruyff of Ajax past, maar ik vond dat het moest. Dat kon het publiek wel waarderen.”

Topsport

Tobias merkt dat er soms lacherig wordt gedaan over het vertolken van de hoofdrol in een musical. “Het spelen van een hoofdrol is net topsport. Ik let heel goed op mijn voeding, conditie en rust. Ik ga laat naar bed, maar sta uitgerust én vroeg op. Ik ben ook op tijd in het theater. Voorbereiding is alles”, sluit Tobias af.

14 de musical is nog t/m 6 juli te zien in het AFAS Theater in Leusden. Kijk voor de speellijst op Theater.nl.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).